SOM Esport, SOM Cornellà.

Ja portem unes quantes sentades amb entitats esportives i persones vinculades a l’esport de Cornellà, i crec que puc començar a compartir conclusions. La principal: el món de l’esport de Cornellà es sent orfe d’atenció i exigeix un criteri clar en política esportiva.
Per ICV-EUiA-EPM, les propostes que ens comprometem a articular en les nostres ciutats i pobles es fonamenten en l’afirmació que l’esport és un dret de la ciutadania, que forma part del marc actual de l’Estat de Benestar i que, per tant, ha de ser fomentat amb recursos públics des de les administracions local inacional.
Crec que molta gent compartim que els objectius que hauria de voler aconseguir una política esportiva moderna a Cornellà, què no són altres que:
  1. Promoure la pràctica esportiva en general com a base d’una bona salut, però també com una via de reforç de la convivència i de promoció de la inclusió personal i la cohesió social.
  2. Incrementar el nombre de practicants d’esports a Cornellà, buscant que més nens/es facin esport, però sobretot que més dones, més joves i més famílies facin esport.
  3. Garantir la continuïtat de la pràctica esportiva al llarg de la vida.
  4. Millorar la qualitat de l’oferta esportiva de la ciutat. Qualitat de les instal·lacions, qualitat de l’atenció de les entitats, o qualitat de la capacitació de monitors/es, i entrenadors/es.
  5. Apostar per la diversificació de les pràctiques esportives i reforç als esports minoritaris
  6. Transparència en la gestió dels recursos adreçats a l’esport i concertació de la gestió d’instal·lacions.
  7. Promoure la cooperació entre entitats esportives i plantejar-se els èxits esportius com èxits de ciutat. Tots/es representem a Cornellà i l’esport pot ser el millor ambaixador.
  8. Millorar la utilització de les instal·lacions i fomentar la polivalència. Aconseguir el màxim aprofitament esportiu de camps, pavellons, escoles i d’altres instal·lacions i espais públics.
  9. Pensar en l’esport com un filó d’ocupació i de generació d’activitat econòmica i riquesa.
Lamentablement, crec que la situació d’entitats i instal·lacions esportives de Cornellà posa molt en dubte que algú hagi intentat aconseguir alguns d’aquests objectius.
Instal·lacions obsoletes (ex: Pavellons de Riera i Pav. Rubio i Ors) o mal dimensionades (Parc Esportiu Llobregat), poca participació escolar en els Jocs Escolars, excessiva concentració en un esport (futbol), poca participació de noies, competència entre entitats per fitxar jugadors, desequilibri en les subvencions i enveges i problemes de tot tipus adornen la situació de l’esport local.
Davant d’això? Criteri. Cal tenir Criteri com molt bé m’han recordat aquests dies. Apostar pel diàleg i l’acord. Hem de tenir un Projecte Esportiu de Ciutat amb una pacte-acord local per la promoció de l’esport a Cornellà basat en tres potes; Pla de Formació esportiva i Coordinació de la competició federada, Pla plurianual de millora de les instal·lacions i d’inversió en noves, (Sant Ildefons, Riera, PELL) i Pla de qualitat o millora de la gestió de les entitats que fomenti la cooperació entre entitats i, perquè no?, la concentració/fusió d’entitats.
Són unes primeres idees. Dissabte fem una jornada programàtica i segur que encara les concretem més. Què us sembla?

Comentaris