SOM Centre i Riera, SOM Cornellà

Tercera setmana del SOM Cornellà. Trobades amb persones i entitats del Centre i de Riera, i acte al Patronat on s’estrenava la nova Junta directiva. Segur que ho faran molt bé i li donaran encara més vida a l’entitat!
Quan es parla dels barris de Centre i Riera, barris ja físicament indisociables, es parla del Cornellà històric, del Cornellà de tota la vida. Però també s’ha de parlar del barri que ha concentrat majors impactes urbanístics i d’inversió pública i privada els darrers anys.
Per aquí, per la façana sud, pel Riu, per l’SPLAU, el RCD Espanyol, el Parc Esportiu Llobregat, l’Abat Oliba i l’Area Residencial Estratègica de Ribera Salines, giren la majoria dels debats que hem tingut aquests dies.
També sobre les troballes arqueològiques de l’entorn de l’església i pel funcionament de la desitjada biblioteca del Titàn; la Marta Mata.
Crec que compartim amb molta gent que hem parlat aquests dies que el crack immobiliari i urbanístic pot ser una oportunitat per reflexionar amb profunditat i de manera compartida sobre si cal fer i com determinats planejaments urbanístics a Cornellà.
Un exemple molt clar d’això és Ribera Salines. Necessitem una millor sortida urbana al Riu acompanyada d’un bon espai verd (model Parc Urbà) a la seva ribera. Cornellà i els seus barris necessiten verd i aquí és on més se’n pot concentrar. Ara, per fer aquest parc, necessitem construir 2000 pisos nous al costat?
Parlem. Crec que això és el que ens reclama la ciutat als que estem a l’Ajuntament. Parlem i tornem a parlar. I reflexionem. Reflexionem sobre l’impacte del que fem, i l’impacte de les nostres polítiques i del que fan els serveis municipals que tenim a les nostres ordres.

El diàleg amb la ciutadania és avui una exigència, és el millor sistema de legitimar les polítiques i les decisions, és una garantia d’eficiència. Avui la política pública no s’entén sense Transparència i sense Participació. Cal compartir el diagnòstic, explicar els objectius estratègics, consensuar les mesures a aplicar, i avaluar de forma transparent els resultats.
L’Ajuntament i la seva burocràcia ja no poden preocupar-se només en que el procés es faci correctament desentenent-se dels resultats. Avui aconseguir un bon impacte, encertar el que fas és clau i imprescindible. S’ha acabat l’etapa de la “irresponsabilitat organitzada”, l’etapa en que l’important era tenir bones eines. Ara importen els resultats perquè la ciutadania ho exigeix.
Anna Caminals va presentar i moderar la trobada
Com he anat dient aquests dies i com m’havia recordat un dels meus profes “la bàscula no aprima”. L’Ajuntament i Cornellà ha de reflexionar entorn de què ens serveix tenir eines com les Agències Transversals, el Citilab, l’Acord Contra la Crisis, l’Auditori, la Fira, PRECSA, EMDUCSA, els Consells de Participació, el Parc Esportius, o els Acords de Governança, si no aconseguim transformar la realitat, si no aconseguim millorar Cornellà, i fer a la nostra gent més feliç. Aquest és l’objectiu. Per això ha de treballar l’Ajuntament.

Comentaris