Entre Populisme i Xenofòbia . SOM Pedró. SOM Cornellà



Fa dies que tenia pendent fer-vos la darrera crònica dels tallers SOM Cornellà que hem anat fent aquest dies. El taller SOM Pedró, que vam fer a l’Orfeó Catalònia ara fa uns dies, va tancar el primer cicle de trobades amb persones dels diferents barris que hem pogut fer abans de les “restriccions de pre-campanya” que ha impulsat la nova LOREG. En uns dies tornarem als carrers de Cornellà, anirem a Fonstanta i a Almeda, i començarem les presentacions dels programes sectorials; cultura, educació, joventut, habitatge, esport, comerç,...
Tornant a la trobada de l’Orfe, crec que no aniria massa errat si la resumís dient que vam parlar d’equipaments, habitatge, populisme i xenofòbia.
Haig d’agrair a les persones que ens van acompanyar la seva participació i les seves propostes, i, com no, haig d’agrair-li molt al Nani Riera la presentació que va fer de l’acte i d’un servidor. Què ve que em tracta en Nani!
Va ser ell qui va posar sobre la taula la preocupant campanya que Plataforma per Catalunya i Via Democràtica (dos partits marcadament racistes) estan fent a Cornellà, oblidant que Cornellà és una ciutat construïda sobretot per la immigració dels anys 50-60, i que la Catalunya actual no es pot entendre sense ciutats com Cornellà. Desinformació, ignorància, incultura, demagògia, racisme, i evidentment xenofòbia és el que hi ha darrera d’un plantejament que amb la idea “d’immigrants fora” vol tapar-li la cara als que de veritat han generat la crisi i la majoria de problemes de convivència que podem tenir a la nostra ciutat.
Salvant les distàncies, però sense deixar de ser preocupant, en Nani ens va plantejar si trobàvem coherent la propaganda del PSC i Balmón que ens estem trobant a les bústies aquests dies. Un material amb molts adverbis i pocs verbs, i moltes fotos de l’alcalde amb gent. Segurament com ja estem acostumats als Cornellà Informa i similars no ens va sobtar, però sembla que algú que bé menys a Cornellà si li sobta. És propaganda populista ens va recordar en Nani, poc contingut i cap visió col·lectiva, que trasllada una imatge molt pobre de la nostra ciutat i de la consideració que es té de la seva ciutadania. Unes fotos amb nens i mames i ja sóc l’alcalde de la gent,...
En el debat vaig posar sobre la taula la situació estratègica que té el Pedró en alguns debats decisius de la ciutat; Siemens, Can Bagueria, Ignasi Iglesias, i la necessitat que la seva gent hi participi. Per ordre. Al Pedró hi ha una important pastilla d’equipaments, ara bàsicament educatius, a Ignasi Iglesias (dels antics bombers a l’antic CEIP Ignasi Iglesias) que amb el panorama de retallades de CiU igual queda mig buit. Perilla l’Escola Oficial d’Idiomes, l’Espai de Benvinguda Educativa, Els Plans Educatius d’Entorn, i ja veurem que passa amb l’Escola d’Adults i els Plans de Transició al  Treball. Molts metres que igual poden encabir serveis que el barri necessita; Centre Cívic - Casal de Joves – Casal d’avis.
Una cosa similar passa amb Can Bagueria, antiga joia de l’arquitectura industrial de Cornellà, avui patrimoni de la ciutat que podria esdevenir un Centre de Creació i Difusió Cultural, i un punt d’atracció per la Indústria Cultural gens menyspreable.
Per tots dos casos ICV hem demanat a llarg dels anys que es creïn comissions ciutadanes adhoc, que facin una cerca de propostes per rendabilitzar millor aquells espais. Sempre ens hem trobat amb negatives de l’equip de govern, tot i que ara, a dos mesos de les municipals, diguin que s’han fet processos participatius a l’escola d’Adults (per decidir el nom) i la jornada “dibagaries” que ja us vaig comentar.
Finalment vam parlar d’urbanisme i d’habitatge, com no, a Cornellà no es pot deixar de parlar d’això, i al Pedró menys. Tothom té clar en aquest barri que mentre la superfície industrial de Siemens i el seu Polígon es va reduint, guanya pes la possibilitat de que al seu voltant “neixin” blocs de pisos privats avalats per planejaments municipals.
En parlem abans? Aquesta és la idea. Parlem de tot abans, parlem de nou abans de fer cap acció sobre el petit territori de Cornellà que no tingui volta de fulla. La crisi del totxo ens ha d’ajudar.
Ara és el moment de parlar.

Comentaris