SOM Cultura, SOM Cornellà

Demà dissabte es desenvolupen unes interessants jornades a Can Bagueria, sobre ciutat i creació artística. Per poc que pugui hi assistiré i ja us explicaré. Per si voleu més informació: http://dibagaries.blogspot.com/2010/12/associacio-dibagueries.html.
Aquesta jornada m'ha fet recordar diverses coses que tenia pendents de penjar en aquest espai. Una d'elles és algunes idees per treballar que van sorgir en debat "entre copes: Joves i industria discografica" que Joves d'Esquerra Verda va organitzar a la Fragua fa uns dies.
Gràcies als músics dels 4 grups que hi van participar i em van acompanyar en la "taula" de "ponents"; Niño Luckey, Madnolia, DT i els més veterans de Muyayo Rif. Moltes idees van possar-se sobre la taula, i totes molt suggerents.  Jo almenys vaig aprendre molt.
La primera idea que destacaria és que cal unitat dels grups de música de Cornellà i que no corren bons temps per la música  local ni per la música en general. Crec que no hem avançat gens des de que a finals dels 90 es van reivindicar i aconseguir els "bucs" musicals de l'eroski. Com no hem avançat debem estar pitjor. No hi ha manera de que els grups de Cornellà toquin a Cornellà. Els grups sorgeixen per generació espontànea i sense suport moren amb facilitat. I ja no parlem de tenir suport municipal per gestionar concerts o produïr discos/maquetes, o distribuïr cançons per la xarxa.
La segona idea clau és que cal una reflexió i un replantejament de com es tracta a la música a la ciutat. Crec que l'escola de Música municipal ha de sortir de les parets de l'escola de música al carrer Mossén Andreu. Hem de portar la formació musical a més llocs.És clau que la ciutadania, els nens i nenes de les escoles, els joves dels instituts, però també la gent gran, accedeixin a un altre tipus de "formació musical" per valorar de forma diferent la música i la cultura. No es tracta només de que desenes de nens i nenes tinguin un alt grau de formació musical, que és el que fa avui l'escola de música. Es tracta d'aconseguir que el nivell de "cultura musical" mitjà de la ciutat sigui més elevat, que qui més qui menys sàpiga rascar una guitarra o llegir un pentagrama. No estic inventant res, és una experiència que ja s'està desenvolupant a la "llunyana" ciutat de l'Hospitalet, que per "llunyana" potser és una experiància desconeguda per l'equip de govern de Cornellà.
I la tercer idea és que cal ampliar el concepte de cultura que es té a Cornellà, i tenir una única Política Cultural. No pot haver la cultura de joves, la del folclore i la dels immigrants depenent d'uns departaments, i la cultura "més estandar i/o d'èlit"del Departament de Cultura. Cultura també és el que fan els grups de Hip Hop, Rock, o "Patxanga", com diuen els Muyayo, de Cornellà. Cal valorar-ho així, com cultura, i també com educació i com activitats d'integració social .
Tenim feina per fer.


Comentaris