Externalitzant l'educació?

Com us he anat dient al facebook i al twitter aquesta ha estat la setmana dels números. Dijous vam debatre i aprovar al Ple de la Diputació el seu pressupost pel 2011. Un pressupost que passa de 680 a 615 milions d'euros. En uns dies us faré un resum de la meva intervenció al Ple.
El que avui volia comentar-vos té més a veure amb Cornellà. Com ahir, avui divendres he seguit el dia amb números, en aquest cas els de l'Ajuntament. Avui hem tingut la comissió d'Hisenda on hem anat veient l'evolució econòmica i els compromisso econòmics que va prenent el govern de l'Ajuntament de Cornellà. Ha estat prou interessant. Ha passat per la comissió l'expedient per fer una subvenció per La Fundació d'atenció a Joves la Carena (vinculada a la Coordinadora contra la Marginació), cosa que m'alegra sobretot després de coneixer fa uns dies la seva delicada situació econòmica. Força bé, d'acord. També hem conegut que la junta de govern va decidir l'ampliació del contracte del Servei d'Ajut a Domicili de Cornellà, he preguntat el perquè i com esperava se m'ha explicat que es tracta d'un increment en el nombre de persones que reben atenció. D'acord en ampliar el servei, tinc més dubtes de la idoneitat d'anar externalitzant tota l'atenció a les persones depedents de Cornellà. L'altre tema important ha estat la explicació del procés de contractació d'Educare XXI per la gestió de l'Escola Bressol del Torre de la Miranda, la nova escola bressol de Sant Ildefons, la quarta de Cornellà que se n'externalitza la seva gestió i la quarta que gestionara aquesta empresa. 
Ja sabeu que sòc força crític amb l'externalització de serveis públics en general, però encara ho soc més quan aquest són serveis tant sensibles per la població més vulnerable com la infància o la gent dependent
En possitiu i paral.lelament a la meva opinió política  sobre l'externalització d'una escola bressol, cal dir que en aquest procés estrenem el sistema d'infomació sobre la contractació pública pública que vam pactar tots els grups en les "Millores de governança" municipals. Ara trobareu tota la informació sobre la contractació pública municipal al web municipal en l'apartat perfil del contractant.
Tornant a l'externalització dels serveis educatius de Cornellà i en concret de les escoles bressol, haig de dir que entenc les dificultats econòmiques municipals per engegar un servei d'escola bressol amb personal propi, que estic segur que en general el personal de les empreses de servei faran molt bé la seva tasca educativa (ho dic per experiència pròpia) i que  d'entrada les famílies no notaran si l'educadora és personal municipal o d'una empresa. Ara, a la llarga crec cap servei educatiu pot ser compatible amb l'explotació econòmica i la recerca de beneficis que, legítimament, qualsevol empresa busca. No hem de perdre de vista que avui Educare XXI ha "derrotat" en el concurs per la gestió de l'escola bressol a empreses multinacionals com Clece o Eulen. Crec alhora, que és insostenible crear un equip educatiu cohesionat, madur i engrescat amb les condicions laborals que tenen les educadores de les empreses de serveis, i fer-lo compatible amb personal municipal amb altres drets i interessos.
I tot això sense voler entrar en valorar la idoneitat de que una única empresa gestioni les 4 escoles bressol municipals que s'han externalitzat a Cornellà: Arc de Sant Martí (Almeda), Rosa dels Vents (Pedró),  Cel Blau (Fontsanta-Suris), i ara Torre de la Miranda (Sant Ildefons). Però bé això dòna per un altre article, no? Serà bo externalitzar així l'educació 0-3?

Comentaris