Publireportatge d'EMDUCSA i la fantàstica política d'habitatge de Cornellà.

Estic més aviat avergonyit del publireportatge que ens va fer ahir (19/07/10) El Periòdico de Catalunya sobre la nostra "gran política d'habitatge", no la d'ICV, si no la de Cornellà. Què bé que ho fa EMDUCSA! (Empresa municipal destinada a la construcció d'habitatges, aparcaments i equipaments municipals) Quant consens polític i social hi ha en aquest tema a la ciutat!...Una llàstima que la periodista que signa l'article no pensés en contrastar els preus dels habitatges socials de Cornellà o la tipologoa de serveis d'habitatges amb els que fan la resta d'Ajuntaments; com  l'oficina de lloguers. Tampoc va pensar en entrevistar a ciutadans receptors dels habitatges o, això ja seria molt, entrevistar als portaveus de la segona i tercera forces politiques de la ciutat (PP i ICV).
Els/les que que seguit aquest bloc els darrers mesos haureu vist com el meu desacord amb el que fa EMDUCSA a Cornellà és evident, i sabreu que si no vam signar l'acord social contra la crisi va ser per l'excés de promocions d'habitatges que es preveien fer.
Crec no ser l'únic que veu que les coses no es fan prou bé a EMDUCSA. Hem rebut queixes de la majoria de les promocions construides per EMDUCSA a Cornellà;; Fontsanta, Suris, Destraleta, Siemens. I no hem estat els únics que han rebut queixes. També EMDUCSA ha estat l'ens municipal amb més queixes durant el 2009 al Síndic de Greuges de Cornellà. Serà per alguna cosa?
Us recordo la meva breu intervenció en el Ple de presentació i debat de l'informe del Síndic de 2009, on reforçava això.

Intervenció Arnau Funes (Portaveu ICV) al Ple de presentació de l’Informe del Síndic de Greuges de Cornellà 2009.


"Bona tarda, entitats, ciutadans i ciutadanes, regidors i regidores. Per ICV, poder celebrar aquest ple és una bona notícia, i fer-ho amb l’Informe que ha presentat l’oficina del síndic encara més. Volem felicitar tant a en Frederic Prieto, el síndic, com a la Carme Cara, qui li dona suport tècnic per l’elaboració de l’informe.


Per nosaltres, i ja ho va dir quan es va proposar la seva creació, tenir una sindicatura de greuges a Cornellà és un exercici de modernitat i de transparència.


Alhora, la sindicatura, com demostra el seu informe, és un termòmetre de la ciutat de Cornellà, no l’únic però si un d’important. Per tant, ens permet treure algunes conclusions de com està la nostra ciutat.
En primer lloc l’informe ens permet veure com encara queda feina per fer perquè la ciutadania conegui la institució del síndic de Greuges, i perquè conegui com i on exercir els seus drets.
Després, l’informe ens ensenya alguns problemes cada cop més evidents de la nostra ciutat. Problemes que podem agrupar en dos blocs, tot i que alguns estiguin vinculats, perquè l’impacte de la crisi també es nota en els problemes que la ciutadania planteja.
Un primer bloc de problemes que podríem dir “socials” englobarien totes les queixes que sobre el sistema d’escolarització de Cornellà, l’aplicació de la llei de Dependència i el funcionament del sistema de salut. Un segon bloc, el més ampli, el que engloba més queixes durant el 2009, és tot el que té a veure amb l’urbanisme i sobretot l’habitatge. Problemes d’acabament d’obres per part d’EMDUCSA, incomunicació entre la gerència i les comunitats de propietaris, dificultats per accedir a les hipoteques per poder comprar els “pisos social” que promou EMDUCSA i algunes altres queixes similars, han fet que la gestió pública de l’habitatge sigui el tema més qüestionat per la ciutadania aquest 2009. Comencem a pensar que EMDUCSA deu ser el problema.
La majoria de queixes, ens han de fer veure que l’Ajuntament ha d’afinar en les seves polítiques i en la seva gestió. Ja es va millorar el sistema d’accés a les Escoles Bressol, ara cal afinar més en la política d’habitatge. Ajustant realment les promocions públiques i privades a les necessitats reals d’habitatge de la gent de Cornellà. A les seves necessitats, però també a les seves possibilitats. Cal ajustar preus.


Finalment volem destacar que alguns ciutadans/es hagin plantejat queixes pel sistema de participació de la ciutat, i alhora constatem que sembla que poc a poc el funcionament de l’Ajuntament s’hagi adaptat a l’existència d’un síndic que demanda informació que cal fer-li arribar.


Gràcies per l’atenció.

Aquesta intervenció va suposar que l'alcalde em contestés que Cornellà no només podia fer polítiques per la gent que pateix la crisi. Més o menys, què hi ha gent que encara arrriba sense problemes a finals de més... Sense comentaris.
Podeu trobar l'informe a: http://nou.cornellaweb.com/ca/InformesIDocumentacio.asp

Comentaris

  1. Soy de Cornella y estoy muy cansada de ver que cada hueco libre que hay en la ciudad se tapa con ladrillos. Vivo en la carretera de esplugas y todavía me pregunto como se pudo aprobar las obras de los edificios que esta construyendo la empresa RUVE, tiran una biblioteca para levantar unos bloques de pisos que mires por donde mires queda horroroso. Luego hacen unos de VPO ya ahora estan llenos de carteles por que la empresa EMDUCSA les ha engañado, en fin que cada día Cornella se está convierte en una ciudad con mayores ruidos, ladrillo, etc...

    ResponElimina
  2. Hola Lina, gracias por tu comentario y perdona que haya tardado días en contestarte. Coincido en general con lo que planteas. Cornellà debe ser una ciudad que se piense bien y mucho cada urbanización que haga, cada bloque de pisos. En especial se debe evitar transformar zonas de usos público (verde, equipamientos) por pisos. En Cornellà se han hecho demasiados pisos, eso es incuestionable. Yo viví de niño en la zona donde tu vivies ahora y aún no me he acostumbrado a ver la gran cantidad de bloques públicos i privados que flanquean la carretera d'esplugues des del SAMC al Eroski.
    Aún así también es justo reconocer que poco a poco la carretera se ha pacificado. No es exacto decir que los pisos de RUVE sustituyen a la Biblioteca, pues más bien sustituyen a las fachadas de JASALA y ELSA, per si que se con la urbanización del TRAMBAIX se perdió un espacio cultural.

    ResponElimina
  3. Hola Arnau,m'agradaria saber, si és què estàs informat, perquè han tret tots els cartells dels pisos de carretera d'esplugues (VPO - emducsa, els del costat de la Siemens)amb queixes i l'origen d'aquestes. Moltes gràcies per la teva ajuda!

    ResponElimina
  4. Hola. Perdona que hagi trigat en contestar-te. El conflicte és pel tancament dels porxos que havíen de ser comunitaris i la seva cessió (lloguer) com a locals comercials a Aigües de Barcelona. Vamb parlar amb els veïns/es i reclamar una solució al Ple.
    Segons ens van explicar l'alcalde i els responsables d'EMDUCSA, ja hi ha acord tot i que els cartells de les façanes de la promoció de Siemens podien ser considerats injúries i eren injustificats. No és l'opinió dels veïns. Em queda contrastar la qüestió amb ells/es però desitjo que ja s'hagin posat d'acord. Estem en contacte.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada