Balanç de 3 anys de mandat

Les eleccions municipals del 2007 a Cornellà de Llobregat van tornar a donar per sisena vegada consecutiva la majoria absoluta al PSC (16 regidors) amb una elevada abstenció. Malgrat això, l’alcalde va voler fer una oferta de “govern de concentració”.
Creient interpretar correctament el sentit del vot obtingut (2500 vots menys passant de quatre a tres electes d’ICV-EUiA), ICV va decidir el juny de 2007 passar a l’oposició després de 8 anys de participació en el govern de la ciutat. Per la seva banda EUiA decidia quedar-s'hi. El joc democràtic requereix tant de govern com d’oposició, i encara més si el govern manté una majoria absoluta molt folgada des de 1987.
Fa tres anys ICV ens vam plantejar escriure una pàgina diferent a la vida política de Cornellà vam triar la soledat de l’oposició a canvi de la llibertat d’expressió. Vam plantejar fer una oposició responsable i crítica, carregada dels coneixements que hem anant acumulant en aquests 30 anys d’Ajuntaments democràtics i del nostre periple per la vida de la ciutat i dels diversos períodes en que hem format part del govern municipal.
Cornellà pot ser millor en molts sentits. Cornellà necessita una alternativa social i política que li doni aire. Per això, volem treballar des de les nostres capacitats, sense trair els vots de les persones que van confiar en nosaltres, per una ciutat en què es pugui viure i conviure amb igualtat de drets i d’oportunitats per a tothom, una ciutat on sigui possible la governança; que es tingui sempre en compte la participació i les opinions de la ciutadania i de la pluralitat política, i que desenvolupi el seu creixement des de la visió sostenible econòmica i ecològica.
Tres temes molt vinculats entre ells han marcat els primers 3 anys d'aquest mandat (2007-2011) a Cornellà. La transparència i la participació ciutadana, l’urbanisme i l’habitatge a Cornellà, i l’impacte de la crisis financera i econòmica a Cornellà. A aquest s’hi ha sumat la posada en funcionament de l’Estadi del RCD Espanyol i del Centre Comercial adjacent a la façana sud de la ciutat en terrenys compartits amb el Prat. En l’abordatge de tots ells ICV hem volgut ser responsables i coherents amb el programa electoral que havíem elaborat de manera participada, cercant el diàleg i els acords en els temes bàsics de ciutat i les persones. Hem cercat complicitats també amb el teixit associatiu i ciutadania per denunciar abusos de la gestió municipal i hem fet costat a aquells sectors descontents que demandaven una resposta justa i equitativa als seus problemes.
Tot i que en el primer Ple del mandat l'alcalde ens va dir que no creia en la Participació, hem demanat major participació ciutadana i política en les diferents organismes de l’Ajuntament. Hem demanat, com des de 1995, una modificació del ROM per permetre preguntes de la ciutadania. Hem proposat una comissió ciutadana de seguiment de les actuacions urbanístiques de la ciutat i més transparència en la gestió del fons anticrisi local. Vam denunciar la situació laboral de les treballadores de la neteja municipal i dels treballadors/es municipals.
Hem criticat EMDUCSA, l’empresa de construcció municipal, per ser maltractadora de la ciutadania; per gestionar com a negoci, no des de la política social, els habitatges i aparcaments públics de la ciutat, molts d’ells encara per ocupar. Vam plantejar seriosos dubtes a l’Acord Social per sortir de la crisi de Cornellà. Bàsicament perquè tot i tenir bones propostes socials, suposava acceptar la construcció de més de 3000 pisos públics (principalment de preu concertat) i un nombre similar de privats, urbanitzant els darrers terrenys de la ciutat. El totxo no pot ser mai la solució de la crisi, per això hem fet propostes per tenir una fiscalitat local més justa i sostenible, i hem demanat una nova orientació per l’empresa de promoció econòmica municipal davant la crisi.
Vam ser els primers en demanar un futur d’equipament cultural pel cinema PISA. Estem plantejant alternatives a la Façana Sud de la ciutat, el darrer espai de la ciutat, per preservar les seves zones verdes i fer compatible el “complex” RCD Espanyol amb la vida als barris de Riera i Almeda. Vam ser els primers en fer veure a l’Ajuntament que la gestió del Parc Esportiu Llobregat no funcionava. Hem denunciat la mala gestió en la contractació i el seguiment de les obres del pavelló Sant Ildefons (aturades vàries vegades i que provoquen que les entitats esportives estiguin dispersades per Cornellà). Hem posat sobre la taula l’interès públic en temps de crisi de determinades subvencions a activitats d'entitats.
Per altra banda, si ens hem sumat a la creació del Síndic de Greuges i a una acord per la transparència en la gestió municipal. Ambdues coses proposades per nosaltres des de feia anys. I aprovem la recuperació de les restes arqueològiques del centre de Cornellà.
Com molta gent de la ciutat creiem que Cornellà no pot encarar el futur, i els seus reptes, amb un majoria anquilosada i absolutíssima del PSC. Per això hem iniciat un procés de recollida de propostes i de diàleg amb persones i entitats, que voldríem ens permetés construir col·lectivament una oferta electoral més plural i més potent per les eleccions municipals de maig de 2011.

Comentaris