Retallant drets socials no sortirem de la crisi


Buscant i buscant mesures per intentar que Espanya surti de la crisi el govern central del PSOE està deixant el PP sense programa electoral. Per molt que tàcticament el PP o la pròpia CiU hagin optat per evitar sumar-se alegrement a les darreres mesures del govern ZP, deuen estar encantats.
Congelar les pensions, retallar el sou als treballadors i treballadores públics, reduir els diners de cooperació amb el sud, retallar els serveis de la llei de dependència (mesures incloses al Decret 8/2010), o permetre que les ETT facin negoci en la contractació pública i abaratir l’acomiadament ( Reforma laboral), són mesures pròpies dels partits més neoliberals i de dretes.
No havíem quedat que la crisi econòmica l’havien generat els mercats financers internacionals i la globalització econòmica? No hi havia acord en que els descontrolats moviments especulatius al voltant del sector immobiliari i d’altres sectors poc productius eren els causants dels problemes específics de l’economia espanyola? No ens havien dit que l'excessiu endeutament familiar i de les empreses eren massa elevats? No dèiem també que en la crisi hi havia molt de psicològic i el que calia evitar era una caiguda del consum?
Pagarem més fàcilment les nostres hipoteques sense feina, cobrant menys o acomiadats/des amb menys indemnització? Pensionistes i funcionaris consumiran més després de la retallada? L'Ajuntament de Cornellà reduirà l'atur fent servir Empreses de Treball Temporal?
Oi que no? Llavors, per què el PSOE promou unes mesures que lluny de resoldre els problemes els agreujaran? per què ara tothom (Grans partits polítics, principals gurus de l'economia, banquers i grups de comunicació) ens vol convèncer de que els problemes eren uns altres i que les receptes són bones?
Desmuntar l'actual marc de drets laborals i socials per abordar la crisi ens porta a un futur de precarietat, d'inseguretats i d'injustícies que cal evitar.
Era evident que l'acord d'empresaris i sindicats sobre la reforma laboral era pràcticament impossible. La CEOE amb ajuda de molts mitjans de comunicació ha pressionat al govern de l'estat perquè, davant les dificultats econòmiques i la pròpia feblesa política, decretés al seu favor i ho ha aconseguit. Reduir costos laborals, via baixar cotitzacions i facilitar l'acomiadament, permet només mantenir els beneficis d'alguns.
ICV creiem que la reforma laboral no crearà ni activitat ni ocupació. Per reduir l'atur abans calen altres reformes prioritàries, com la del sistema financer (per garantir la solvència de les entitats, regulant i gravant el capital especulatiu i promovent el capital productiu) o la reforma fiscal i la lluita contra el frau, per tenir més ingressos públics per invertir en millora d'infraestructures educatives, de recerca, energètiques, de comunicació i altres, i garantir la protecció i la cohesió socials.
"Així no" és el lema amb què es convoca la vaga general del 29 de setembre i és l'expressió que ha de resumir els sentiment de la gent treballadora i d'esquerres d'aquest país davant la retallada i la reforma laboral. Retallant drets socials no sortirem de la crisi, mobilitzem-nos!

Comentaris