El decretazo de ZP aterra a Catalunya i a Cornellà

Gràcies a PSOE i a CiU, el dijous es va aprovar al Congrés el decret d'Austeritat del Govern Espanyol. Un decret que vol retallar el dèficit públic  però que crec enfonsarà una mica més a Espanya en la crisi, com diu molta gent i reconèix el propi govern (El País). Un decret injutst, cobard (no toca als rics i poderosos), i que tindrà els efectes contraris que vol buscar.
Per mi, destaquen les mesures de retallada en els sous de treballadores i trebaladors públics, congelació de les pensions, frenada de les inversions públiques, i retallada en 600M€ de la cooperació al desenvolupament impulsada per l'estat.
L'altre element clau del decret és les obligacions que suposa per la resta d'administracions públiques; Comunitats autònomes, Diputacions, Consells Comarcals i Ajuntaments. Siguin Benidorm o Cornellà, Madrid o el Prat, tinguin les finances sanejades o siguin els grans deutors, tothom haurà de retallar sous i dèficit.
Així tant la Generalitat de Catalunya, com la Diputació de Barcelona, com l'Ajuntament de Cornellà han de fer el seu pla d'austeritat.
La Generaliat ja ha començat, i avui el govern ha aporvat el seu decret. Un decret que ha costat molt de negociar en el si del govern però que per fi s'ha aprovat. Com ja haureu vist la gent d'ICV i el Conseller Castells no hem sortit més amics d'aquest procés, però cedint uns i altres s'ha tancat un acord de filosfia contrària al de ZP.
En primer lloc si s'ha acceptar per nassos les retallades de sous del sector públic això va per tothom, empreses públiques i centres concertats amb diners públics també. Queden excloses les ONG i el Tercer Sector d'Iniciativa Social.
Un exemple, al preàmbul el tema de la retallada al secor salut queda: "L’aplicació de les reduccions en els crèdits pressupostaris en relació amb els convenis i concerts es fonamenta en l’aplicació dels criteris d’analogia retributiva envers els empleats públics i en l’origen públic dels fons destinats al seu finançament. Totes aquestes mesures no poden afectar en cap cas la qualitat dels serveis prestats.

Alhora, si la gent que treballa en el sector públic ara perd poder adquistiiu  quan acabi la crisi i/o s'acabi el Pla d'austeritat (2013) tenen possibilitat de recuperació de poder adquisitiu gràcies a la disposició addicional Sisena d'Adequació de conceptes retributius: "Finalitzada l’aplicació de les mesures adoptades per a la sostenibilitat de les finances públiques per al període 2010-2013, i en funció de la situació econòmica que se’n derivi, s’ha de procedir a l’adopció de les mesures que siguin adequades per tal de recuperar gradualment els conceptes retributius de competència de la Generalitat afectats per aquest Decret llei.

I, finalment, el govern té clar que si s'ha de reduïr despessa, la retallada pot ser menys dura si s'ingressa una mica més, en especial recaptatnt d'aquells i aquelles que més tenen. Per això estic molt content de que paral.lelament a aprovar el decret d'austeritat s'hagi aprovat un acord de govern que diu: "Encomanar al Departament d'Economia i Finances l’elaboració d’un avantprojecte de llei pel qual, en l’exercici de les competències normatives de la Generalitat, s’estableixin mesures fiscals a traves de l’impost sobre la renda de les persones físiques o d’altres figures tributàries, que gravin de forma progressiva les persones amb capacitat fiscal més elevada, incrementant així la seva aportació al conjunt de recursos públics. ...El Departament d'Economia i Finances haurà d’elevar al Govern aquest avantprojecte de llei abans de l’1 de juliol de 2010, als efectes que, un cop aprovat pel Govern, el projecte sigui tramitat en el Parlament de Catalunya pel procediment de lectura única."  

Estareu d'acord amb mi que el millor hauria estat no haver de fer cap decret, que ZP i Salgado s'haguèssin guardat la "idea" i no haguèssin escoltat a Obama i FMI, però un cop està aprovat crec que la feina d'una força petita com ICV en totes les administracions on té representació és faci una retallada ajustada al que s'ha de fer "per imperatiu legal" i poc més que no sigui aconseguir més ingressos i optimitzar despesses superflues.
En el cas de la Generalitat hem fet una bona feina que s'ha de conèixer i reconèixer. Ningú esperava que es frenés el decret ZP, perquè legalment no podem, però almenys s'ha fet tot el possible per possar-li límits i de pas controlar les ànsies lliberals del PSC. Doncs Fet. Ara toca explicar-ho, i baixar un esglaó més i anar a l'Administració local.
En el cas de Cornellà, la nostra postura serà aquesta, ja ho vam dir al Ple. Com es difícil recaptar més i tenim pocs milionaris a la ciutat, retallem el mínim possible. Ens sembla indignant que els treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Cornellà (els pitjor pagats del Baix Llobregat i voltants), que han trigat 10 anys en tenir un conveni amb millores salarials dignes, ara vegin retallades les seves nòmines un 5% per obra i gràcia de ZP., per això creiem que cal ubicar una clàusula de recuperació salarial pel 2013.
Per tant, a Cornellà, de moment, l'Ajuntament hem de fer el que per Imperatiu legal estem obligats a fer.



Comentaris

  1. el que no hi compren dels politics es que fa unes setmanes psc psoe eran el mateix, i avui aqui dius que no . La diferencia es que el que han fet desde la generalitat es amb l'aprovacio de ICV.
    No em sembla que mantingues el discurs nigú de vosaltres una pena, però una realitat.
    Va ser un plaer llegir el blog mentre tenies credibilitat.
    Salutacions

    ResponElimina
  2. Benvolgut "Anònim" , gràcies pel teu comentari. En primer lloc matissar que no se de quins "polítics" em parles, jo no crec en la classe política no sé si tú ho fas però jo no. En segon lloc, mai he dit que PSOE i PSC ni siguin el mateix ni el contrari. En aquest cas han actuat igual, els 25 diputats dels PSC a Madrid han votat el decretazo i el primer que els va aplaudir va ser Castells. En tercer lloc considerar que no és just que diguis que la diferència entre el decret estatal i el català és el vot d'ICV perquè no és cert. Ens llegim els dos decrets i ho comparem? Et recordo també que ICV té 2 consellers de 15 i 12 diputats de 135, no més!
    Finalment dir que crec que he dit en el bloc i en d'altres espais públics (Plens dipu o Cornellà) que el decret és injust i el millor hauria estat no haver-lo d'adaptar enlloc perquè no s'hagués aprovat. Però s'ha aprovat! Existeix! Què hem de fer doncs?
    No em sembla tampoc just el teu comentari sobre la credibilitat, però bé... coses de l'anonimat i la llibertat d'expressió...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada