El 20 de Juny podem participar, decidir decidir ja veurem.


Ja fa uns mesos que a Cornellà funciona la Plataforma Cornellà Decideix. Aquesta Plataforma Ciutadana es suma a les desenes de plataformes similars de tota Catalunya que volen incentivar la participació ciutadana en general i les consultes per la Sobirania de Catalunya en particular. Finalment, el diumenge 20 de juny a Cornellà podrem participar de la consulta per la Independència. La pregunta serà: "Està d'acord que la nació catalana es converteixi en un estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea?",
Tot i que creiem que no és bo generar un debat municipi a municipi sobre la sobirania de Catalunya, i que aquesta no és l'estratègia per poder exercir de forma real el dret d'autodeterminació dels catalans i les catalanes, davant del fet que hi haurà consulta el 20 de juny i ja hi ha debat a la ciutat des d'ICV volem fer-vos arribar la nostra posició, basada en la convicció que els valors democràtics han d'estar per damunt de la ideologia i encara més de l'estratègia política. Estem a favor de l'exercici del Dret a Decidir, de l'Autodeterminació dels pobles, ja siguin saharauis, bascos o catalans. Ara, poder decidir on vols estar i viure com a comunitat o poble, no és sinònim d'Independència ni de Sobiranisme. Autodeterminació no és Independència.
Per això la pregunta que us convidem a respondre el dia 20 de juny a Cornellà és difícil de respondre per la gent Federalista. La gent Federalista, majoritària a ICV, voldríem un Estat Espanyol més federal on Catalunya i la seva gent s'hi sentís més còmode i justament tractada. ICV apostem per una reflexió profunda sobre el futur de Catalunya en el marc de la Unió Europea i una possibilitat real de triar democràticament entre diferents opcions. Per això, els i les federalistes estem votant coses diverses. Des del si al no passant pel blanc i el nul. El millor segurament seria contestar posant en la papereta “Jo vull un veritable estat federal”..
En qualsevol cas, l’organització de la consulta en sí com a iniciativa de participació ciutadana, és molt positiva i la implicació organitzativa de gent diversa, no només independentistes i sobiranistes, de Cornellà en l’organització de la consulta així ho demostra. Cal fer doncs un reconeixement a la gent que està impulsant les consultes, en tant que exercici de participació, ni més ni menys.
Per això ICV vam donar suport a una moció municipal on es feia un reconeixement a aquesta iniciativa ciutadana, i es donava la benvinguda a la consulta, si era democràtica, amb una entitat disposada a organitzar-la i l'Ajuntament hi quedava la marge. Llàstima que l'alcalde i el PSC es negués a portar-la al Ple buscant arguments “paralegals” i abusant de nou de la seva majoria absoluta.
Si a Cornellà un grup de ciutadans i ciutadanes, de manera democràtica, impulsen una consulta sobre un tema, hi estiguem més o menys d'acord, ens agradi més o menys la pregunta, o ens sembli més o menys oportú el format, no ens hi podem oposar. Aquestes són les normes del Joc Democràtic; a vegades hi ha gent que proposa coses i que fan activitats que no t'entusiasmen, però no les pots prohibir o bloquejar, si són democràtiques.
Segurament hi ha molta gent que com nosaltres creu que els Ajuntaments tenen altre feina que promoure consultes sobre la independència de Catalunya, i que posats a promoure la democràcia directa, la participació de veïns i veïnes en els nostres afers quotidians, hi ha d'altres temes més urgents i més propers a consultar. Per exemple, segur que ens agradaria opinar sobre on s'ubiquen els equipaments d'oci, esportius, culturals o comercials de Cornellà, no?
En qualsevol cas el 20 de juny només podem opinar sobre la independència de Catalunya, i com no és fàcil tenir espais on opinar en general, us convidem a que ho feu. El diumenge 20 de juny participeu, digueu la vostra.

Comentaris