Discoteques il·legals a Cornellà?

Cornellà torna a sortir als diaris en negatiu. Ara per mogudes amb les discoteques. Ja no tenim el Music Palace-Batikano ni el lamentablement famós “8”, after dels afters, per tenir mogudes. Ara tenim el Bora Bora- La Pascana, el Malalts de Festa- Fresh i el Capitolio a les quals, segons el jutge, l'Ajuntament ha donat llicència de forma incorrecte i per tant nul·les de Ple dret.
Molt es pot escriure sobre com i perquè aquestes discoteques van arribar al Polígon Industrial Famades-Femades, molt més del que expliquen els diaris (Vanguardia, País, Periòdico, Mundo, ABC,...) que només volen destacar que aquestes llicències les va donar Montilla i que les va donar perquè els problemes els generaven a l'Hospitalet.
En qualsevol cas el que és evident és que gràcies a les demandes d'un petit grup de veïns i veïnes de l'Hospitalet, s'ha posat sobre la taula com i perquè es van donar les llicències per ubicar les discoteques enmig del polígon Industrial.
Aquesta va ser la sortida, l'opció que l'alcalde llavors (Montilla) i el regidor llavors i alcalde ara (Balmón), per reubicar l'oci nocturn de la ciutat que tant havien perseguit durant els anys noranta. Més d'una vegada els havíem dit des del Consell de la Joventut de Cornellà i des de Joves amb IC que traslladar l'oci volia dir canviar el model d'oci.
Hem de tenir clar que aquestes discoteques estan al Polígon perquè no es volia tenir res a la Carretera d'Esplugues, i no es pot dir que les discoteques substitueixen la diversitat de bars, pubs, i bars musicals que envoltaven la zona del “Music Palace” perquè no és cert. Quins empresaris de la carretera s'han ubicat al Polígon?
Avui és evident que l'oferta de FESTA del Polígon res té a veure amb el que hi havia a la carretera, la lògica del “descontrol de cap de setmana” impera al Polígon, i per això és més que probable que les mogudes allà siguin “espectaculars”. M'equivoco?
En qualsevol cas tot i que reconeix que el soroll que hi ha a la zona durant els caps de setmana és “l'exponent d'un problema d'ordre públic molt més ampli” que es deu a “l'actitud eventualment vandàlica de grups de clients en el seu trànsit per la via pública”, el jutge recorda que l'article 311 del Pla General Metropolità, que regula els usos del sòl a l'àrea metropolitana, només permet utilitzar terrenys industrials per a ús recreatiu si l'oferta lúdica va destinada als treballadors del polígon. Aquest no és el cas d'aquestes discoteques. No s'omplen de treballadors del Polígon.
També recorda que aquesta limitació es pot flexibilitzar per plans urbanístics especials, però subratlla que no això no passa al polígon de Femades. Per què? En principi l'Ajuntament havia regulat amb un pla especial aquesta activitat, però sembla que no és suficient perquè el magistrat sentencia que l'existència de les discoteques en una zona en la qual el Pla General Metropolità no ho permet és “una irregularitat radicalment invalidant” i que aquest fet “ens ha de conduir de dret a la declaració de nul·litat” de les llicències de les discoteques.
Què fem?

Opció 1: Acceptar la sentència com ens demanen l'Hospitalet, retirar les llicències, indemnitzar amb diners públics als propietaris de les discoteques perquè tanquin i acomiadin al personal, i ajustar el planejament urbanístic als usos d'oci que es poden donar a les naus industrials com ha fet Sabadell, Badalona o Mataró. Queda pendent debatre sobre l'oci nocturn que ofereix la ciutat.

Opció 2: Recórrer la sentència, que encara no és ferma, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, com faran les discoteques, per intentar no haver d'indemnitzar-les des de l'Ajuntament, i ajustar el planejament urbanístic als usos d'oci que es poden donar a les naus industrials com ha fet Sabadell, Badalona o Mataró. Queda pendent debatre sobre l'oci nocturn que ofereix la ciutat.

En qualsevol cas, com veieu, en tots dos casos s'ha de fer el que no s'ha fet, regular millor què es pot fer al Polígon. No teniu la sensació que en aquest tema, com en molts d'altres, Cornellà sembla haver-se passat de llesta? Ja veurem com acaba tot el procés judicial, però aquest tema necessita urgentment moltes i moltes explicacions.

Comentaris