Si a més “Propostes per ampliar el seguiment i control de la governança municipal”.

El dijous 29 d’abril el Ple Municipal aprovarà un document “Propostes per ampliar el seguiment i control de la governança municipal”. Com sabeu ICV portem tot el mandat posant sobre la taula els dèficits en matèria de transparència i governança que té l’Ajuntament de Cornellà. Amb precs, preguntes, i mocions ICV hem demanat a l’equip de govern que es millorin tant els canals d’informació municipal i la informació mateixa, com el sistema de participació ciutadana en determinats espais de la vida municipal. Hem apostat en resum per Plens més oberts i per webs més transparents. I no ho hem dit només nosaltres. Organismes com Transparència Internacional situen Cornellà a la cua dels ajuntaments catalans en transparència el 2008 i 2009, i per nosaltres això és preocupant.
Veiem positiu que l’equip de govern hagi promogut aquest treball de transparència, i per això ens hi hem sumat. Per poder aportar des de dins. Perquè, tot i la consideració positiva en general envers el document, ICV necessitem d'algun aclariment, i d'alguna concreció dels punts que esperem s’aclareixin i es concretin en el desenvolupament del document. Us faig un resum per tal que en puguem parlar durant aquests mesos:

1. El document al seu títol principal parla de governança, perquè al contingut no només es parla del govern municipal, sinó que també es parla del conjunt d’empreses i fundacions que configuren les actors principals d’acció municipal institucional al municipi. Ara bé quan parlem de governança, i segons ho defineix l’Escola d’Administració de Catalunya, estem parlant d’una nova manera de governar, que requereix un conjunt de característiques que no es poden extreure del document. En concret veiem que el document, únicament parla d’un nou esforç UNIDIRECCIONAL (del govern municipal cap a la ciutadania) per donar a conèixer o facilitar amb nous i vells canals de comunicació, informació de la gestió municipal de caràcter rellevant. La governança fa referència a alguna cosa més; si més no, fa referència com a mínim a una certa corresponsabilització entre Administració i Ciutadania. Hi ha pensat l’equip de govern? Com ho concreten?

2. Per altra banda, i ja que estem intentant obrir a la ciutadania la gestió municipal, donem a la ciutadania les eines que necessita per tal de poder avaluar els resultats d’aquesta gestió, i per tant cal tenir previst oferir el coneixement del PLA DE MANDAT, i dels diferents Plans sectorials que desenvolupi l'Ajuntament. Per exemple; el Rendiment de comptes sobre l’Acord Social, a qui i en quin marc es pensa fer?

3. Pel que fa a la publicitat dels acords municipals, les adjudicacions de contractes i similars, i les subvencions, ens sembla correcte la sembla inclusió al document, però no es concreta com es farà. Per nosaltres és important que es pugui saber quines ajudes i subvencions es donen a persones i entitats i perquè. Exemple: Es podrà veure un resum dels projectes d'activitat de les entitats que subvenciona l'Ajuntament? Hi haurà publicats els criteris i els processos d'adjudicació de les ajudes socials (adults, gent gran, infància) com nosaltres hem demanat i la Diputació ha recomanat?

4. Pel que fa a l’Administració electrònica: el document únicament parla de millorar la carpeta ciutadana, però creiem que cal fer un pas més i millorar i oferir via electrònica alguns tràmits municipals que actualment no funcionen. Estem parlant d’una ciutat de més de 88000 habitants en què alguns dels tràmits que es fan a la OAC podrien estar gestionats perfectament per Internet, amb l’alliberament de cues que això suposaria per a molts ciutadans. (La web de l’ajuntament hi ofereix alguns però funcionen molt malament, i hi ho dic per experiència). Ho podem concretar més en el document?

5. Amb aquest esperit d’obertura, ja sabeu que per nosaltres és important que donem un pas més enllà i obrim la possibilitat regulada de participació de la ciutadania als plens Municipals.

6. Saludem positivament la inclusió de la creació d’un Consell de Ciutat. Figura que ja em proposat en altres ocasions i que caldria concretar. Congelarem uns mesos una moció que pensàvem presentar aquest mes sobre el tema a l’espera de com s’inicia el treball d’aquest Consell de ciutat.

7. Pel que fa la publicació de la GUIA DE RECURSOS MUNICIPALS, proposem que sigui una guia complerta en què apareguin tant els recursos que ofereix l’Ajuntament i el seus organismes com els recursos que ofereixen Entitats i Associacions de la ciutat. En moltes ocasions, per tots és ben sabut, el teixit associatiu complementa i ofereix recursos molt importants que l’Administració no proveeix.

8. I per últim, creiem que seria interessant, i donat que la web acollirà noves seccions, obrir un espai de debat ciutadà envers determinats aspectes de la ciutat via web. És un espai on especialment es pot promoure l’apropament de la gent jove a aspectes clau de la ciutat.

En general doncs, són temes de concreció del que ja diu el document, i algun tema nou que crec es podria incorporar. Ja us anirem informant.."


Comentaris