Encara tenim feina per superar les desigualtats que pateixen les dones


El darrer Ple Municipal, el més proper a la commemoració del dia internacional de les dones treballadores, va aprovar per unanimitat una moció presentada per ICV completada per les aportacions de la resta de grups municipal, tant en la seva contextualització com en el acords adoptats.
La moció té com a finalitat més remarcable enfortir el compromís envers les dones aturades de la nostra ciutat. No podem oblidar que la xifra d’atur femení a Cornellà era el més de gener de 3.029 dones. Un increment del 3’5 % respecte d’anteriors mesos.
Malgrat viure una crisi centrada en els sectors majoritàriament masculins de la indústria, la construcció i les finances, a dia d’avui la taxa d’activitat laboral femenina és 17 punts inferior. Tenim 2 milions i mig de dones ocupades menys que d’homes, i la taxa d’atur és també més alta per les dones que pels homes.
A més, en termes qualitatius la desigualtat laboral s’eixampla, ja que les dones acumulen més contractació parcial i més contractació temporal i alhora existeix una flagrant discriminació salarial.
Sabem que l’Ajuntament no pot incidir directament en les condicions posades pel ministeri en el Fons d’Inversió local, que té com a objectiu la promoció de l’ocupació local, però no podem obviar que ni l’anterior ni el d’enguany s’adrecen a sectors més feminitzats com pot ser el d’atenció a les persones. Sector professional que té tres grans avantatges en relació als reptes de l’economia del futur. És molt intensiu en la creació d’ocupació, és poc intensiu en consums energètics i materials i perquè genera llocs de treball no deslocalitzables.
ICV creiem, i així ho hem manifestat allà on tenim representació, que és just ara quan s’haurien de reforçar algunes mesures de discriminació positiva envers les dones. Són elles, qui com d’altres col·lectius, tenen més riscos de patir la crisi. La seva posició a la “casella de sortida” és ja injusta i en inferioritat de condicions i d’oportunitats.
Sabem del compromís municipal per l’equitat de gènere, al qual hem contribuït sempre i des dels inicis, però tenim punts de vista diferents sobre les polítiques que s’han de portar a terme i creiem que el que s’ha fet en els últims anys és insuficient.
No tenim clar quin és el paper que juga actualment a Cornellà la regidoria de polítiques d’igualtat i seguim pensant que el Consell Municipal de les Dones  necessita d’un canvi de model.
Per altra banda, el pla transversal vigent entre departaments no és una realitat. Per exemple, el Consell de les dones es va proposar com objectiu vetllar, al marge del Centre de Normalització lingüística, perquè els termes lingüístics excloents envers les dones no fossin usats a Cornellà, però ni la pàgina web de l’Ajuntament evita el llenguatge sexista.
Per finalitzar, i en el centenari de la celebració de la dona treballadora, volem insistir en la responsabilitat de l’Administració Pública, i per tant de l’administració local, per garantir la igualtat d’oportunitats, per reduir les desigualtats estructurals i culturals. A Cornellà tenim encara feina per fer.

Elisa Corral
Regidora d’ICV

Comentaris