Per què no es vol un urbanisme més transparent ?


És imprescindible que els Ajuntaments també lluitem contra la pèrdua de confiança dels ciutadans i ciutadanes en les seves institucions. Per això, ICV fa molts anys que promovem iniciatives per reformar i ampliar la participació ciutadana en la gestió de Cornellà.
Alhora, creiem que la política d’urbanisme no es pot quedar al marge de la transparència i el control polític que pot generar la participació. L'urbanisme ja no és només planificar la ciutat, avui cal un urbanisme social que rebi menys pressions dels poderosos i estigui al servei de la majoria. Si les actuacions urbanístiques que es faran a Cornellà, com Millàs (tirem el camp de futbol per fer pisos), ELSA (centenars de pisos) o Ribera Salines ( equipaments i 2000 habitatges més), són per millorar una Cornellà de tots i totes, s'han d'explicar i debatre amb tothom.
Així al Ple del 28 de gener vam presentar una moció per crear el Consell Assessor d'Urbanisme de Cornellà que fou rebutjada pel Govern municipal i ERC.
La proposta d'ICV de creació de Consells Assessors Urbanístics, no és una ocurrència, està recollida a la Llei d'Urbanisme i al Decret 305/2006. Són consells voluntaris pels Ajuntaments, una via complementària de participació, de caràcter més especialitzat i tècnic, que han de vetllar pels processos de participació en les actuacions urbanístiques i pel desenvolupament urbanístic sostenible. Un espai on les entitats i la ciutadania coneguem, compartim i opinem sobre els projectes urbanístic que es fan a Cornellà.
La “inacceptable” proposta d’ICV suposava només la creació d’una comissió de treball amb partits, associacions veïnals, sindicats, empresaris i comerciants, per redactar una proposta de Consell Assessor d’Urbanisme i Política Territorial de Cornellà.
Per saber les posicions d’uns i altres us recomanem la lectura de l’acta del Ple. Ens sorprèn la posició d’ERC i CiU, que han donat suport a d’altres propostes de participació, i que s’han refugiat en l’existència d’un ACORD SOCIAL per votar en contra, quan l’Acord Social és un acord temporal per sortir de la crisi, on no hi està representat tothom, i on només es parla de les futures promocions de pisos.
Era d’esperar la posició del PSC-PSOE, ja han dit que “no creuen en la Participació com l’entén ICV”, i que “el govern explica molt les obres que fa a la ciutat.”
ICV no hi estem d'acord , i creiem que la ciutadania de Cornellà tampoc. La informació sobre la política urbanística de la ciutat (les places, els equipaments, els carrers, els pisos que es fan) i les possibilitats d’intervenció de la ciutadania són insuficients. Negant-se a fer actuacions com el Consell d'Urbanisme, l'Ajuntament fa un flac favor a la política i a la gestió pública. No es pot amagar el cap sota l'ala. Per això, fem una crida a tots els Grups Municipals a replantejar-se la seva posició en aquest tema.

Comentaris

  1. A on podem llegir el ple de gener?

    Gràcies.

    ResponElimina
  2. Espero que a la web de l'Ajuntament es pengi en breu, però quan tinguem l'esborrany de l'acta estarà a la vostra disposició al web d'ICV

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada