L’AJUNTAMENT DE CORNELLÀ POT TENIR UN CONSELL ASSESSOR D’URBANISME

Com ja haureu vist en aquest espai, durant aquest mandat a l'Ajuntament de Cornellà el grup municipal d'ICV estem plantejant diferents iniciatives per reformar i ampliar els sistemes de participació ciutadana en la gestió de la nostra ciutat.
Per altra banda la gestió urbanística  al segle XXI ja no es pot guiar només pel criteri fonamental de planificar racionalment el territori, sinó que ha de contemplar l’equitat i la cohesió social. Un urbanisme que ha de tenir una visió molt més àmplia que l’actual, més complexa, i que prengui com a base les múltiples situacions que conflueixen en l’espai públic com l’espai on s’articula i desenvolupa la convivència ciutadana.
L’urbanisme del segle XXI ha de ser un urbanisme social, vinculat al processos socials que es donen a les ciutats, un urbanisme que rebi menys pressions dels poderosos i estigui al servei dels interessos de la majoria. Per fer realitat aquest nou urbanisme del segle XXI és obvi que la participació ciutadana en tots els seus processos, planificació i execució, ha de ser fonamental.
Entenent que la política d'urbanimse de Cornellà no es pot quedar al marge dels processos de transparència i control polític que pot generar la participació ciutadana, aquest dijous 28 de gener,es debatrà al Ple de l'Ajuntament de Cornellà una moció presentada per ICV per crear el Consell Assessor d'Urbanisme de Cornellà.
La veritat és que fins ara els processos i els espais de participació ciutadana en matèria urbanística han estat força limitats, (s'ha restringit bàsicament al dret de tots els ciutadans, ciutadanes i entitats de presentar suggeriments i al•legacions durant els períodes d'informació pública del procés d'elaboració del planejament i l'acció pública per a la seva impugnació) però ara es pot anar més enllà. Ara es pot generar un espai on les entitats i els ciutadans coneguin i opinin sobre els projectes urbanístic que es fan a la nostra ciutat. Legal i políticament és possible.
Alhora, des d'ICV creiem que aquesta pot ser una bona eina tant de participació de les entitats i persones en el disseny de la ciutat com transparència municipal en un moment on la política municipal d'urbanisme està sota sospita en massa municipis de l'Estat.
La creació de Consells Assessors Urbanístics que proposa ICV està recollida a l’article 8.2 Text refós de la Llei d'Urbanisme i l’article 24 del Decret 305/2006. La Llei preveu la creació d'aquests consells amb caràcter voluntari pels Ajuntaments, per obrir una via complementària de participació, de caràcter més especialitzat i tècnic, com a òrgans locals de caràcter informatiu i deliberatiu, als efectes de garantir i fomentar els drets d'iniciativa d'informació i de participació de la ciutadania en els processos urbanístics de planejament i de gestió. Recau en el Consell la responsabilitat de vetllar per millorar els processos de participació en matèria urbanística, i els objectius de desenvolupament urbanístic sostenible.
ICV creiem que a Cornellà s’ha de crear el Consell Assessor Urbanístic, perquè intervingui en els procediments d’elaboració i aprovació de qualsevol instrument d’ordenació del territori o d’ordenació i execució urbanístiques i de la seva avaluació ambiental, com permet el Text refós de la Llei d'urbanisme i l’article 24 del Decret 305/2006, de 18 de juliol.
Crec que des de les institucions públiques, i molt especialment des dels Ajuntaments, hem d’impulsar mesures que evitin un dels principals problemes de la democràcia actualment, la pèrdua de confiança dels ciutadans i ciutadanes en les seves institucions. Per això fem una crida a tots els Grups Municipals i a les entitats de Cornellà a sumar-se a la proposta i a treballar un reglament concret i adaptat a Cornellà d’aquest Consell.

Comentaris