13D, dia de consultes


Avui a Cornellà no s’ha votat. La consulta per la Independència, amb la pregunta que ja vaig criticar: "Està d'acord que la nació catalana es converteixi en un estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea?", no s’ha produït a la nostra ciutat.
Hauria estat interessant no? Qui ho hagués muntat? a on? Quanta gent hauria votat a Cornellà? Amb quin resultat?...
Avui, però, si s'ha votat a molts municipis de Catalunya. Sembla que un 30% dels veïns i veïnes del centenar llarg de municipis que han fet la consulta han votat, i d’aquests el 94% han votat si.
Familiars i amics/gues meus han “pogut” participar de les consultes a diferents municipis del Vallès Occidental i Osona, i m’han fer arribar sensacions que contrasten amb el que de moment he sentit als mitjans de comunicació.
Ja tindrem temps de reflexionar sobre l’impacte polític real de les consultes. Avui quan fa poca estona que han tancat els “col·legis electorals” em quedo amb alguns elements diguem-ne “logístics” que vull comentar, perquè em resulten d’interès. Us en faig una síntesi.
Elements positius:
L’organització de la consulta en sí com a iniciativa de participació ciutadana molt interessant i la implicació organitzativa de gent diversa en l’organització de la consulta. També el fet reconèixer el dret a vot als majors de 16 anys i les persones immigrades empadronades, com molta gent hem defensat per les eleccions oficials.
Elements negatius, o que, lamentablement, taquen els elements positius:
La consulta no era neutral, evidentment les organitzacions sobiranistes i independentistes, tant les que tenen representació institucional com les que no, hi han estat al darrera. La prova és el gran nombre de responsables polítics i membres de “plataformes” amb interessos electorals que han fet declaracions als mitjans.

Per contra, ningú ha vetllat perquè les diferents opcions (si, no, abstenció) tinguessin espai i fossin respectades. La presència d’estelades i de publicitat independentista en els espais de “votació” han estat evidents, i fins i tot em comenten que alguns espais habilitats per la votació i els ambients que s’hi han generat eren “excloents” per qualsevol persona amb posicions diferents al “si”
La implicació del mitjans tampoc és anecdòtica. Si TV3 i alguns diaris haguessin “ajudat” tant a la participació de les europees com d’aquesta consulta els resultats potser haguessin estat uns altres. On queden aquells “discursets” contra la cobertura informativa de les campanyes electorals que els periodistes ens plantaven cada telenotícies? Les cròniques d’avui diumenge a TV3 sobre les consultes passaran a la història com les menys neutrals. En algun moment faltava que diguessin, vagi a votar “si”, i si pensa votar “no”, no molesti i quedis veient la tele a casa.
Finalment, és evident que la no mobilització d’altres opcions ideològiques, o l’aposta d’algunes d’aquestes per deslegitimar les consultes, deixen en entredit el resultat obtingut.
Però, si us sembla, parlar d’això ho deixem per un altre dia.

Comentaris

  1. Yo soy independentista... ¿cuando habrá un referendum para pedir la independencia de la sociedad civil de los políticos y los estados?

    ResponElimina
  2. Davant la moció presentada a diferents municipis, si es presentés a Cornellà, què faria ICV?

    ResponElimina
  3. La pregunta és, de quina moció parlem? doncs a cada municipi vosaltres (CiU) i ERC heu presentat mocions diferents segons us convenia.
    D'entrada ja he dit en més d'una ocasió que la via de les consultes muntades per entitats "camuflades" no és la via per l'autodeterminació que jo defenso.
    I també deixo clar que autodeterminació no és igual a Independència, només és poder opinar com a ciutadans i ciutadanes de que volem fer amb Catalunya en relació a l'estat espanyol i la Unió Europea.
    En resum, depén de la moció votaríem o no o ens abstindríem.

    ResponElimina
  4. Pensava q això era més fàcil, però es veu q s'ha de mirar la lletra petita fins i tot per un tema tan important. Com a exemple he agafat la de Vic, que és de les més representatives i va tenir el suport d'ICV.
    http://www.ajvic.es/uploads/Plens/ActaPle20090909.doc

    ResponElimina
  5. Ostres Jordi quin exemple més divertit has trobat! L'alcalde de Vic, dels teus (CiU) impedeix que es debateixi la moció inicial que promou les CUP, i després promou una moció descafeinada pactada amb les entitats que demanen fer la consulta, que són les que demanen als partits que hi donin suport. Insiteixo, si hi ha moció és perquè alguna entitat està disposada a fer la consulta. Existeix? Quina?
    Els companys de Vic van donar suport al que les entitats els van demanar i per denunciar el maltracte que havia rebut l'Ajuntament d'Arenys de Munt, i són lliures de fer-ho.
    Si algú ens ho demana a Cornellà, l'Assemblea d'ICV farem el debat de la qüestió i decidirem que fem.
    Ara, la meva opinió és que l'Ajuntament té altres feines a fer que muntar consulta per la Independència, que tenim 7000 persones aturades...!

    ResponElimina
  6. Arnau! Si ho arribo a saber no et pregunto res! Jo només preguntava per saber quin era el comú denominador d'uns quants partits a Cornellà per poder sumar i anar junts,que és una de les nobleses de la política, i no buscar aquell detallet de desunió entre nosaltres. No he mirat que ha passat a cada lloc amb el tema de la moció perquè no m'interessa gens, sinó he buscat una moció q tots poguem defensar. Si en tens una de millor, que acceptarieu, estaria bé q ens ho fessis saber.
    Pel que fa a l'Ajuntament té d'altres feines, tens tota la raó, per això la moció acaba dient que l'Ajuntament no hi pinta res, i així es pot dedicar a d'altres coses.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada