UN canvi de model

Si diem que la crisi està colpejant dur a la nostra ciutat no us expliquem res de nou, i encara menys a les 7000 persones que avui estan a l’atur. Si a Cornellà tanquen empreses i comerços, la seva economia se’n ressent. La reducció de l’activitat econòmica, exemplificada pel descens del consum en general i de la compra i venta d’immobles en particular, afecta directament a la ciutat i també als ingressos de l’Ajuntament.
Tot i això, el govern municipal aprovà un pressupost de l’Ajuntament per l’any 2010 de 69.588.992€, 153.916.484 amb les empreses municipals (EMDUCSA, PRECSA, i Ràdio Cornellà). Un pressupost, dissenyat en temps de crisi, que no va convèncer a ICV, perquè creiem que la prioritat de l’Ajuntament avui és ajudar a les persones, les famílies i a les empreses a superar la crisi.
Apostem pel canvi de model. Cornellà pot apostar per l’economia sostenible no pel totxo. Cal reorientar moltes de les àrees municipals, reduint i optimitzant les seves estructures. Per axò vam plantejar al govern prioritzar la despesa, incrementar l’eficiència i ajustar la fiscalitat. Perquè ens entenguem, ICV dèiem que hi ha algunes coses que ara s’han de fer, i d’altres que no s’haurien de fer.
Frenem a EMDUCSA i alimentem l’àrea de Medi Ambient i sostenibilitat perquè faci més que sensibilitzar? Avui la foto és 80 milions d’euros a EMDUCSA (el totxo) contra 200.000 euros per Medi Ambient. Així sortirem de la crisi?
Creiem que no és el moment d’incrementar els impostos, i si de les bonificacions fiscals en funció de la renta, la situació familiar, o les millores mediambientals i laborals. L’IBI ens pujarà i ja està bé que es redueixi el coeficient municipal per frenar la pujada, però no ens sembla oportú que pugin un 2,9% la majoria de taxes i preus públics.
Apostem per incrementar més les partides d’ajuts socials, i per reduir les despeses de comunicació, o explicar-les millor. Amb poc més de 100.000€, cobrirem totes les necessitats de les famílies colpejades per la crisi? Calen 22.000 € per uns vídeos de la ciutat? i 55.000 per stands publicitaris?
Cal que s’expliqui millor què es fa, per què es fa, i quant costa. Per això no és acceptable que sigui tant difícil saber que es gasta l’Ajuntament en cada matèria. Saber què costa de veritat l’àrea d’esports, o la d’educació (sous, contractes, subvencions, instal•lacions, neteja o els costos de subministres) és avui una feina detectivesca que denota poca transparència.
És el moment d’estrènyer-se el cinturó. Per això, no es pot mantenir la despesa “festiva” de l’Ajuntament i la ciutat com si res. És l’any de fer el sopar de Nadal de la gent Gran? No és aquest l’any per fer un Corpus més auster?
Reconeixem que no serà un any fàcil per l’Ajuntament, i segur que donarem suport a moltes accions que milloraran la ciutat, però ICV no podem aprovar aquest pressupost i aquestes ordenances.

Comentaris