Cornellà Zona Educativa amb Espai de Benvinguda Educativa


Avui fa tot just una setmana del darrer Consell Escolar Municipal de Cornellà, i sis dies de la inauguració oficial de l'Espai de Benvinguda Educativa (EBE) de Cornellà per part del Conseller Maragall. En el Consell Escolar es van tractar bàsicament dos temes, l'estat de la matrícula educativa de la ciutat, i la presentació del nou director de Zona Educativa.
En relació a la matrícula, algunes bones notícies, i alguns neguits que vaig poder traslladar tant als responsables de l'Ajuntament com de la Generalitat. En general, cal dir que la matrícula als centre educatius de primària i secundària de la ciutat es va homogeneïtzant, pràcticament tothom té els alumnes que necessita, i no hi ha, aquest any, enormes distàncies de matrícula entre escoles. Sembla que ja no hi ha tanta distància d'elecció entre Sant Miquel i Sant Ildefons, o Dolors Almeda i Abat Oliba. Sembla que les mares i els pares comencem a entendre que és bo escolaritzar als nostres fills i filles prop de casa, a l'escola del barri, amb els nens i nenes que després es trobaran al parc o al supermercat.
Ara, només és un sembla, perquè com la regidora d'educació es va encarregar de recordar-me, l'ajuntament defensa la llibertat d'elecció dels pares per damunt de tot, i mai ha fet campanya de foment de l'escolarització a les escoles de Cornellà amb aquesta idea de proximitat. Ja ho sé, i sempre ho he trobat a faltar.
Per quan una campanya municipal de “a Cornellà, anem a l'escola pública del barri..” o quelcom similar? Sembla que aquest mandat no.
En la mateixa línia, sobta que l'Ajuntament tampoc es preocupi d'aclarir amb el Departament d'Educació de la Generalitat, on estan els prop de 2000 nens i nens de Cornellà en edat d'escolarització obligatòria que no estan escolaritzats a les escoles de Cornellà. Us haig de dir que és el tercer cop que ho plantejo al Consell Escolar Municipal, i encara no sé res.

Finalment ens van presentar al nou director de la Zona Educativa de Cornellà, concepte nou que a la comarca només compartim amb El Prat, i que fa que la nostra ciutat compti amb un futur projecte educatiu propi i amb serveis específics com l'Espai de Benvinguda Educativa o el coneguts Plan d'Entorn. Tot molt complicat i abstracte? No.
Crec que pot ser molt interessant comptar amb aquesta zona educativa, probablement ajudi a millorar l'educació de la ciutat o almenys a coordinar-la, els dubtes es generen pels temps i les formes.
Com es pot explicar que una ciutat que en paraules de l'alcalde i la regidora d'educació “no tenia problemes escolars”, ara sigui Zona Educativa? Com s'explica que una ciutat que no necessitava “organitzar” la matrícula ara tingui un Espai de Benvinguda Educativa per rebre als nens i nenes provinents de la immigració?
Per què l'Hospitalet amb el doble quasi d'immigració no ha volgut l'EBE i Cornellà si? Per què Cornellà és la única ciutat metropolitana que tindrà EBE?
Potser soc malpensat, però no serà un favor de l'Alcalde al Conseller Maragall? No tindrà res a veure que siguin del mateix partit, i que Balmón i Montilla sopin cada dilluns?
No crec, no?

Comentaris