l'ERO de Roca millor guardat en un calaix

Dijous 15 d’octubre vaig poder compartir en primera línia les reivindicacions dels treballadors i les treballadores de ROCA de la factoria de Gavà-Viladecans. Vaig acompanyar als treballadors de Roca en la seva manifestació des de Gavà i des de Viladecans fins a l’empresa, i vaig poder escoltar de primera mà el que pensen tant els membres del comitè d'empresa de CCOO, UGT, i CGT, com els representants comarcals de CCOO i de la Federació d'Indústria de CCOO.


Per començar vull traslladar als treballadors i treballadores de ROCA la solidaritat i el suport d'ICV enfront un Expedient de Regulació abusiu i injust. Cal tenir clar que si es manté com està l'ERO de Roca suposarà l'acomiadament definitiu de 713 treballadors, 341 dels quals correspondrien a la planta de Viladecans i Gavà, i això no es pot acceptar.

Pel Baix Llobregat ROCA és una empresa clau i estratègica, amb un fort arrelament a la nostra comarca, i per tant no és acceptable el seu plantejament. Hi ha moltes famílies i empreses de la nostra comarca vinculades directa i indirectament a Roca, i per això cal saber més molt més dels Plans Industrials de l'empresa. Avui ja no es pot admetre cap sortida traumàtica, amb grans costos socials, com històricament s'ha negociat en aquesta empresa.

Si el Baix Llobregat, i en especial Gavà i Viladecans, han estat claus pel creixement de ROCA, ara que les coses no van tant bé com la multinacional voldria, Roca no ens pot donar l'esquena. És dolorós que una empresa que va néixer aquí fa gairebé cent anys, el 1917, hagi patit des de 1977 una dieta per aprimar-se, que ha fet fora de la planta a 4.000 treballadors aproximadament.

Avui encara hi resten 1.300, però aquest ERO n’afectarà a 314 més. 1000 treballadors per una planta clau per la comarca que ocupa 30 hectàrees? Crec que és inacceptable, i que amaga un actuació poc transparent i irresponsable amb Gavà, Viladecans i la seva gent.

Sembla que ROCA aprofiti cada bugada de crisi per perdre un llençol. I és que des del principi hi ha una manca de voluntat negociadora de l'empresa, que no ha intentat avançar en res que pugui aproximar posicions en la negociació, i vol començar a parlar des de l'acomiadament dels 713 treballadors. Roca té una responsabilitat social corporativa que passa per acords socials no traumàtics.

Cal recordar que la multinacional ROCA ha tancat el seu exercici econòmic amb beneficis que superen els 60 milions d'euros, per tant tenen marge suficient per trobar solucions que no siguin desprendre's de treballadors a Espanya.

Perquè el capitalisme català no és el capitalisme alemany on es respecten les cases matrius? Mentre el 2005 Roca tancava i abandonava la línia de calefacció a Espanya el 2006 anunciava la compra d'empreses a Xina i a la Índia, i la construcció de noves plantes a quaranta països entre ells, Rússia, Polònia, el Marroc, Turquia, Croàcia i Romania.

Roca, ha estat sempre un exemple de Multinacional Catalana, però si aquest és el model empresarial catalana, desinversió aquí i inversió en el mercat internacional, estem preparats, i s’entén perquè trigarem més que ningú en sortir de la crisi.

Així estan les coses. Per tant, l'ERO de Roca millor amagat a un calaix, que mai s'apliqui.

Comentaris