2010, l’any de la pedagogia, l’eficiència, la priorització i l’estalvi.

El ple Municipal aprovà el 29 d’octubre, un pressupost de l’Ajuntament per l’any 2010 de 69.588.992 euros, que arriba als 153.916.484 si s’hi inclou les empreses municipals (EMDUCSA, PRECSA, i Ràdio Cornellà). Un pressupost, com l’anterior, dissenyat en temps de crisi, i que obliga a ser més eficients que mai en la nostra feina, en la Gestió del be públic .

Si diem que la crisi està colpejant dur a la nostra ciutat no expliquem res de nou als ciutadans i ciutadanes, i encara menys a les 7000 persones que avui estan a l’atur. La reducció de l’activitat econòmica, exemplificada amb el descens del consum en general i de la compra i venta d’immobles en particular, afecta directament a la ciutat i també al seu Ajuntament que veu reduïts els seus ingressos. És evident, que si en una ciutat com Cornellà tanquen empreses i comerços, la seva economia se’n ressent. Per això la prioritat avui és ajudar a les famílies i a les empreses a sortir de la crisi.

Per fer això amb el màxim de recursos possibles creiem que l’Ajuntament ha de fer tres coses: Racionalitzar i prioritzar la despesa, incrementar l’eficiència municipal i ajustar la fiscalitat. Perquè ens entenguem, hi ha algunes coses que ara s’han de fer, i d’altres que no s’haurien de fer.

Alhora, cal que l’equip de govern, l’alcalde, i el conjunt de l’Ajuntament de Cornellà, sigui més pedagògic que mai, que s’expliqui molt bé a la ciutat què es fa, perquè es fa, i quant costa. Un exemple contrari seria que amb el document del pressupost aprovat davant es fa difícil saber que es gasta de veritat l’Ajuntament en cada matèria. Saber què costa de veritat l’àrea d’esports, o la d’educació a l’Ajuntament (sous, contractes, subvencions, instal•lacions, neteja o els costos de subministres) és una feina detectivesca que denota poca transparència.

ICV Proposem bonificacions fiscals en funció de la renta i de la situació familiar, i per les empreses que millorin en qüestions mediambientals i laborals, icreiem que no és el moment d’Incrementar els impostos. l’Impost de Bens Immobles (IBI) ens pujarà per l’increment del valor cadastral, i està bé que l’Ajuntament redueixi el seu coeficient per frenar la pujada. Ara bé, no ens sembla oportú que també pugin un 2,9 la majoria de taxes i preus públics.

Apostem per Incrementar les partides d’ajuts socials de manera significativa. Amb poc més de 100.000 euros, cobrirem totes les necessitats de famílies colpejades per la crisi?

Apostem pel canvi de model, Cornellà pot apostar per l’economia sostenible. Frenem a EMDUCSA i alimentem l’àrea de Medi Ambient i sostenibilitat perquè facin més que sensibilitzar? Avui la foto és 80 milions d’euros a EMDUCSA (el totxo) contra 200.000 euros per Medi Ambient. Així sortirem de la crisi?

També cal reorientar les despeses de moltes àrees com igualtat o joventut, cap a accions directes per ajudar als diferents col•lectius a sortir de la crisi, i per reduir i optimitzar l’estructura d’àrees de gestió de l’Ajuntament. Calen 15 àrees (Més que a la Generalitat o a la Diputació?) amb 15 regidors delegats?

Aquest pressupost es solidifica un model de gestió que no compartim. Podem entendre, que la neteja viària, la jardineria, o la instal•lació de tarimes siguin gestionats per empreses externes, però no ho entenem per l’educació infantil, l’atenció a persones depenents o per la gestió dels equipaments esportius municipals.

És el moment d’estrènyer el cinturó per tothom, per l’Ajuntament i per les entitats. No es pot mantenir la despesa “festiva” de l’Ajuntament i la ciutat com si res. De veritat no podem derivar diners de festes a d’altres coses? És l’any de fer el sopar de Nadal de la gent Gran? No és aquest l’any per fer un Corpus més auster?

Finalment, tot i que pugui ser anecdòtic, per ICV encara cal reduir les despeses de comunicació, o com a mínim explicar-les millor. Calen 22.000 euros per fer uns vídeos de la ciutat? i 55.000 per stands publicitaris?

Per tot això, reconeixent que no serà un any fàcil per la gestió de l’equip de govern, i que segur que donarem suport a moltes accions que milloraran la ciutat, ICV no podem aprovar aquest pressupost i aquestes ordenances.

Comentaris