On està el verd a la zona de l'Espanyol?


El mes passat parlàvem de que per ICV la construcció del camp de l’Espanyol i la façana sud de la ciutat està plena de llums i ombres. Una de les ombres més destacades és tot el que té a veure amb la sostenibilitat.
De vegades el bosc no deixa veure els arbres, o potser els arbres no deixen veure el bosc; qualsevol de les hipòtesi són possibles amb la condició de que hi hagi arbres i bosc, però què passa quan no hi ha arbres ni bosc? Doncs, que és impossible veure res verd simplement perquè no existeix.
És el cas dels voltants del camp de l’Espanyol, de les coses que s’han dit i no s’han fet encara. Anem a pams. Als accessos, hipotèticament i segons ens van explicar, hi hauria tot una camí ple d’arbres i arbustos que farien de l’entrada al camp un recorregut verd. Potser tenim mal la vista, però no veiem el verd, la pantalla verda, per en lloc.
On és ara tot el complex de l’estadi, fa no massa temps hi havia un parc, el de la Ribera, que tenia un considerable nombre d’arbres, alguns antics i d’un cert valor ecològic i uns espais públics per gaudir-ne tota la gent del barri i la resta de la ciutat de Cornellà. A aquesta gran zona verda la ha substituït una gran zona grisa-blanca d’ús privat per un públic aliè a la nostra ciutat. I s’han canviat tots els arbres i camins de terra per asfalt, pedra i cotxes.
Riera ha canviat la producció d’oxigen per augmentar el consum i emetre diòxid de carbó a l’atmosfera: o sigui, d’un espai lúdic, saludable, tranquil, sense sorolls, hem passat a tenir contaminació acústica i atmosfèrica.
Un barri que tenia un dels pocs pulmons de la ciutat, tot i ser força precari, un espai per tothom, per practicar esports a l’aire lliure, per jugar, per anar a divertir-se familiarment, per fer actes de les entitats ha passat a tenir sorolls, brutícia, problemes d’aparcament i de circulació, enrenous i emissions freqüents ( cada cop que hi ha partit de futbol) de gasos contaminants.
Això és el que ha guanyat el barri de moment, i ens preocupa molt. No dubtem que potser els constructors d’habitatges en vendran més a Riera, que els bars han guanyat clients, i que el transport públic ha guanyat usuaris, però el barri tal qual, en general, sembla que ha perdut la seva tranquil·litat i cohesió, i força.
El que més greu ens sap és que quan va començar tot el procés i alguns ja preveiem els problemes que podria portar aquesta instal·lació, els regidors i alcaldes del PSC sempre ens havien explicat que no calia  preocupar-se, que hi hauria un espai verd com mai s’havia vist en tota aquella zona que quedaria regenerada, que no hauria problemes de trànsit perquè els desplaçaments l’afecció sempre la feia en autocars i en transport públic, que en definitiva, seria un guany per la ciutat i pel barri.
De moment no ho és. Ens van enganyar? Preguntem als veïns i veïnes del barri que en pensen?

Comentaris