Arriba la diada mirant cap Arenys de Munt

Divendres és 11 de setembre, arriba la diada. Aquest any serà una diada marcada per la posició del Tribunal Constitucional envers l'estatut, i per la cosnulta per la Independència de Catalunya d'Arenys de Munt. Vist el regitzell de mocions que als difernts ajuntaments es comencen a presentar per donar suport a la consulta i per promouren d'altres, crec que val la pena posar el fre de mà i reflexionar una mica.
Per si us serveix d’alguna cosa, en primer lloc cal tenir en compte que la consulta està “en mans” de la jutgessa que valorarà la implicació de l’Ajuntament en aquest tipus de consultes. En general com ICV creiem que l’advocat de l’estat s’equivoca entrant en aquest tema. Són ganes de complicar una activitat ciutadana, perquè això és el que és el que es fa a Arenys de Munt; una consulta promoguda des de la ciutadania. Per això cal donar suport a la iniciativa en tant que activitat de participació ciutadana, en tant que exercici democràtic que nosaltres reforcem tot i que jo, com molta gent d'ICV no hi votaríem a favor.
Crec que el Dret a l’Autodeterminació que reclamem pel poble català, és quelcom més seriós i de major abast que un conjunt d’iniciatives locals, ja siguin consultes o similars. El poble català no decidirà el seu futur només amb consultes promogudes només des de l’independentisme poble a poble. No crec que aquesta sigui la via.
Tampoc es pot perdre de vista, que la mateixa ERC, que ara vol fer consultes a tot arreu, desde la conselleria de Governació i AP promou la llei de consultes que limita les possibilitats dels Ajuntaments per fer consultes a aquelles que tinguin a veure amb les seves competències.
No comparteixo la idea que la via estatutària hagi tocat sostre o estigui esgotada com defensa bona part dels sectors Independentistes o sobiranistes (ERC, CDC, CUP,...), amb aquest estatut aconseguim dia a dia més autogovern i més finançament, per tenir més cohesió social.
Alhora tampoc crec que l’exercici d’Autodeterminació de Catalunya que defensem com ICV hagi de portar obligatòriament a la Independència, també pot portar a més autogovern i a la construcció d’un Estat Federal MÉS JUST I SOLIDARI, que és pel que apostem, perquè els catalans i les catalens visquem millor.
Això, i més en temps de crisis, és el que cal reivindicar aquesta diada, amb més aotogovern, amb més federalisme, Catalunya pot ser més justa, estar més cohesionada socialment, ser més feliç.
Les altres coses que l'Independentisme posa damunt la taula en aquest moments, en la meva humil opinió, i amb tots els respectes són focs artificials.

Comentaris