El primer de maig i "La negra" donen nom a carrers de Cornellà

Ahir el Ple de Cornellà vam aprovar que els dos nous carrers que es generen amb la reunurbanització del sector Siemens-ELSA, es diguin primer de maig i Isabel Aunión, coneguda entre els lluitadors i les lluitadores antifranquistes com "La Negra". Davant la creixent voluntat de l'alcalde d'apropiar-se de la memòria antifranquista de la nostra ciutat, i de voler ser el "referent actual" o actualitzat de tots els seus lluitadors i lluitadores, us adjunto l'excel·lent intervenció de l'Elisa Corral ahir al Ple. Cornellà és d'esquerres gràcies al seus veïns i veïnes, al PSUC, i a CCOO. Als que van passar d'aquí als PSOE allà amb la seva consciència, però almenys, no modifiqueu la història; la lluita antifranquista al Baix la va fer qui la va fer.


Ahir l'Elisa va dir:


"En primer lloc ens felicitem perquè posem a un carrer el nom d’una dona vinculada a Cornellà. Fa molt de temps que el grup municipal d’ICV ho venim reclamant en aquest plenari, al igual que reclamem, també des de fa temps, la desaparició a la nostra ciutat tots els símbols franquistes, inclosos els noms d’alguns carrers que encara hi són.

Amb aquests dos noms de carrers” primer de maig” i “Isabel Aunión” Cornellà fa un reconeixement més al moviment obrer i la importància que aquest va tenir a la nostra ciutat i a tota la comarca.

Però sí que és la primera vegada que es fa un reconeixement tant explícit a totes les dones anònimes que Isabel Aunión, “ La Negra”, va representar. Dones que van fer possible i van contribuir a la lluita antifranquista. Unes des de casa, donant suport als homes fent-se càrrec de la casa i de la canalla i altres, com La negra, des de les comissions obreres de barris i de fàbriques.

Aquí i ara seguim el camí de fer-les, a totes elles, visibles.

Isabel va ser, dona, filla, germana, cosina, mare, companya i amiga. Isabel calidoscopi de molts i diferents colors.

Ella va ser l’especialista més votada a la història de Siemens, d’aquí l’oportunitat que el carrer que portarà el seu nom sigui tant a prop de l’espai on ella va desenvolupar de les seves lluites.

Entre d’altres volem destacar la intensa batalla que Isabel Aunión, juntament amb les seves companyes de la fàbrica, les va portar a aconseguir el reconeixement de la igualtat salarial per tasques similars dins d’aquesta fàbrica.

Va ser la primera dona del Baix Llobregat en el comitè central del PSUC, sindicalista, dirigent obrera, feminista i comunista.

Desafiant davant de les injustícies, solidària en allò quotidià, crítica de llengua mordaç, qüestionant sempre tot, fent pensar i avançar a la resta de companys i companyes. Vestida de negre, “ la més dura entre les dures”, per poder així defensar la seva tendresa i la seva proximitat.

Dona valuosa i valenta. Dona lliure que va arriscar i que va viure la seva vida amb passió.

Es seus amics i amigues us poden explicar que ella era el punt de trobada de tots ells, persones amb trajectòries diverses. Ella va ser el nexe d’unió, el pont sempre estès.

Pot ser, la persona que millor va definir a l’Isabel, sense saber-ho va ser el Joaquim Sabina “ Una mujer con la falda muy corta, la lengua muy larga y la frente muy alta”.

Comentaris

  1. Me parece muy bien las palabras de la Elisa. Solo una cosa que voy viendo que se repite: Lo que constituimos en el 70 nunca se llamó "Comisiones Obreras de Barrios y Fábricas", sino simplemente "Comisiones de Barrios y Fábricas del Baix LLobregat".
    Saludos

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada