Menys totxo i més rigor. Perquè no signem l'Acord Social de Cornellà

Tal i com vam decidir a l'assemblea d'ICV, no signarem l'Acord Social que es presentarà dilluns a les entitats. Els motius són varis, però com sempre en tot el que té a veure amb el PSC de Cornellà i l'alcaldia, hi ha una combinació de formes i continguts. Que en política crec que tenen molta importància ambdues coses. Us faig un breu resum perquè en tingueu constància.
Formes: el 10 de novembre es publica al Periodico una notícia explicant que Cornellà tindrà una acord social davant la crisi, i es posa una fletxa verd (felicitació) a l'Alcalde. Unes quantes hores més tard de la publicació ens truca l'Antonio Martínez (portaveu del PSC) per explicar-nos-ho. Tant es va avançar la nota de premsa que fins i tot va sortir la notícia abans que es signés el decret!.
L'Alcalde va decidir que el format de treball de l'acord seria entitats per un costat i partits per l'altre, cosa que no ens va acabar d'agradar mai ja que limita la visió de conjunt que en podríem haver tingut tots plegats. En qualsevol cas en aquests set mesos els partits ens hem trobat 2 cops per parlar del document. I hem estat nosaltres, ICV qui hem "perseguit" al grup socialista per explicar-li les nostres esmenes. Vam poder tenir una llarga sentada amb el portaveu del PSC a mitjans d'Abril, que tot i evidenciar-se la voluntat d'acord per ambdues parts, va suposar poques coses concretes.
Finalment, en trobem el dia 17 de juny amb un document que incorpora algunes cosestes de les plantejades pel nostre grup, i amb una invitació de l'alcalde enviada ja a les entitats per presentar l'acord el 29 de juny al citilab. Innocent de mi entenia que encara hi havia marge i mirem de parlar amb el PSC i ens trobem que l'únic comentari que m'ha fet l'alcalde en set mesos sobre el tema, és que si volem signar parlarem en l'acte davant les entitats, sinó res.
Ahir abans del Ple, el portaveu del PSC va venir al despatx a fer-nos veure que s'havien incorporat moltes coses d'ICV, 4 idees d'un document, de 6 planes que havíem enviat.
Contingut: No oblidem que no parlem d'un programa electoral o de mandat. Parlem d'un acord que ha de posar solucions des de les capacitats i competències municipals a una crisi que ja ens està afectant. Per això d'entrada ens va sobtar que bàsicament el document plantegi objectius generalistes en matèria econòmica, i només aterri en el detall en matèria immobiliària.
Sovint es confon el que és un objectiu del que és una acció o una activitat. Tècnicament parlant és insuficient, políticament parlant és inconcret. Volem mesures concretes envers famílies treballadores i empreses, i aquestes no apareixen al document de l'Acord social. On estan?
En canvi ens sobren bona part de les propostes d'actuació en matèria immobiliària. No havíem quedat que el totxo era part del problema? Ara serà la solució? Mai negarem que la gent de Cornellà necessita poder accedir a habitatges de protecció de tot tipus. Però creiem que no és el moment d'acabar amb al poc sòl de la ciutat en operacions que en molts casos beneficien sobretot a promotors immobiliaris privats molt ben "situats" a la nostra ciutat.
En resum, nosaltres vam plantejar que calia partir d'un diagnòstic potent de com està la ciutat, per saber com estem i cap a on volíem anar. Que calien mesures concretes, que definissin què es vol fer, quan es vol fer, i amb quins recursos es pensava fer. Si no, no es pot avaluar res. ICV vam plantejar que calia Rigor i ambició, però això no s'ha incorporat a l'acord.

Conclusions: La iniciativa d'un acord de ciutat envers la crisi és bona, però la manera de gestionar-la i el contingut final creiem que la perjudiquen i aporten poca cosa a la ciutat i a la gent que pateix la crisi. I més aviat, el que prova és de hipotecar qualsevol acció política no coincident amb la majoritària al nostre municipi. Menys totxo i més rigor!

Comentaris