Una comarca hipotecada

El Baix Llobregat i la seva gent patim els efectes d’una de les pitjors crisis econòmiques de la història. Quasi totes les nostres estructures econòmiques estan afectades i ja és difícil trobar una família que no tingui algun membre a l’atur. El Baix Llobregat ja és una de les principals comarques de Catalunya i d’Espanya en nombre de persones aturades, i cada dia una nova empresa es planteja tancar o acomiadar a part de la seva plantilla.
La crisi està fent molt mal al Baix Llobregat, però, per què?
En primer lloc perquè la bombolla immobiliària era aquí molt i molt grossa. I en segon lloc, perquè moltes empreses aconseguien beneficis a costa de la precarietat laboral, i de fer productes de poc valor afegit que ara costa vendre.
Em centraré en el totxo. L’especulació immobiliària ha estat escandalosa al Baix, amb empreses i empresaris que sortits del no res es van fer d’or a base de pujar els preus dels habitatges fins a 300 vegades el seu valor.
Així les famílies, que sempre han necessitat un pis on viure, ens vam endeutar molt més del que ens hauríem endeutat en altres èpoques, i vam acabar destinant almenys la meitat dels nostres ingressos precaris a pagar la hipoteca.
Segons l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, a sobre, en molts casos, la bombolla immobiliària va forçar a molta gent a marxar del seu municipi per anar a viure a un altre més allunyat de Barcelona. Moltes parelles joves de Cornellà o Esplugues, van haver de marxar a Viladecans o a Martorell per poder trobar un pis assequible, i ara ja ni així.
I així, endeutatdes i precàries, hem afrontat la crisi les famílies treballadores del Baix Llobregat, i per això no ens valen mesures cosmètiques com el 400 euros d’en ZP.
Calen solucions que tinguin en compte en primer lloc a les persones i les seves necessitats, com per exemple garantint que la gent que no cobri atur pugui tenir una renda de 600€ i una intervenció pública en les hipoteques impagables. Calen solucions d’esquerres.

Comentaris