Com ha canviat Cornellà en 30 anys!

L’abril de 1979, en una situació de crisi econòmica i de grans mancances socials a Cornellà el PSUC va guanyar l’alcaldia. Eren temps difícils i la ciutadania va mirar cap a l’esquerra per buscar solucions. Solucions que en alguns casos, no en tots, van posar els nostres regidors i regidores del PSUC del 1979 al 1987 sense amagar-se darrera de l’excusa de si era competència o no.
Es va alliberar molt sòl, per convertir-lo en els futurs polígons industrials i zones de creixement de barris com Almeda, Fatjó, o Famades. Es van adquirir terrenys que han permès construir pisos de protecció i serveis prioritaris, com Escoles o Centres Cívics, i es va resoldre problemes històrics com la xarxa de clavegueram.
Es van crear dinàmiques culturals que avui encara persisteixen com el Festival de Pallassos i La Nit de Reis, i es va construir Escoles Bressol i recolzar a les Escoles de primària de la ciutat posant diners del propi Ajuntament (que tenia menys competències en educació que avui).
Gràcies al treball fet, s’han pogut construir zones d'aparcament pels milers de cotxes de Cornellà, i s’han pogut fer actuacions com el cobriment del tren a Lindavista.
I tot això intentant també sanejar en bona mesura l'economia municipal, absolutament malmesa, i sobretot intentant que les decisions de l’Ajuntament fossin discutides, dissentides en alguns casos, però amb el necessari debat amb la ciutadania.
És evident que en 30 anys Cornellà ha canviat per millorar en moltes coses. Sobretot urbanísticament, ja que s'ha anat modelant una ciutat amb més ordre urbà, amb polígons industrials, i amb una xarxa de transport públic envejable. Tampoc tenim grans mancances en serveis com biblioteques, centres de salut, escoles bressol, centres cívics, espais esportius i lúdics, serveis per les empreses, i serveis per atendre a la ciutadania amb més problemes socials o de dependència. Però està tot fet? Cornellà no pot ser millor?
S'ha instal·lat entre la ciutadania de Cornellà una mena de cofoïsme com si quasi tot estigués fet, que ICV creiem que ens està fent anar cap enrere.
Avui quan les famílies estem patint una crisi injusta, cal posar al dia la nostra ciutat en molts aspectes. Moltes de les coses que s’han fet aquests 30 anys ja no serveixen o s’han de refer.
Una d’elles la implicació de totes i tots en la nostra ciutat. Avui tenim òrgans de participació: els Consells sectorials, però el que s’hi debat no són les grans línies estratègiques de la ciutat, cap a on volem que vagi Cornellà, que seria l’important. Tenim una vida associativa molt atomitzada, cadascú es preocupa de lo seu, que no manifesta gaire voluntat participativa en les decisions més importants de la ciutat.
Si alguna cosa ens diferència de l'actual equip de govern, és que el PSUC i ICV ens movíem i ens movem intentant traslladar valors per transformar la nostra ciutat. Nosaltres no volíem ni volem “gestionar el poder” com es fa avui, volem “governar” l’Ajuntament per millorar Cornellà, creiem que Cornellà pot ser millor. Tornem a tenir una situació social fotuda, busquem solucions d’esquerres.

Comentaris