Una organització treballadora per a una comarca treballadora

Declaració d’intencions i algunes consideracions per la votació de la presidència d’ICV del Baix Llobregat
Fa prop de 15 anys, un dissabte fred, al Centre Cívic de Sant Ildefons a Cornellà, una vintena de joves vinculats/des a Iniciativa per Catalunya de diferents localitats del Baix Llobregat, decidíem constituir el primer grup comarcal de Joves amb Iniciativa (ara Joves d’Esquerra Verda).
Alguns i algunes tot just acabaven la seva militància a la JCC, al PSUC o l’ENE, però la majoria érem gent que ens havíem apropat directament a IC engrescats pel seu projecte d’esquerra transformadora.
Aquell dia, el més jove de l’assemblea va acabar essent escollit coordinador comarcal de JIC, i avui, gràcies al suport d’algunes i alguns dels que estaven aquell dia a Cornellà i sobretot de quasi 100 companyes i companys més d’ICV del Baix Llobregat, aquell jove pot presentar la seva candidatura a la presidència d’ICV a la comarca.
ICV ens vam dotar d’un procés d’elecció dels nostres caps de llista i presidents/es profundament democràtic i transparent. Aquest procés obliga a les persones que volem assumir aquestes responsabilitats a presentar al conjunt de companys i companyes i d’amics i amigues d’ICV una declaració d’intencions, i aquest és el cas del document que teniu a les mans.
Crec que els processos de primàries són bons per les organitzacions, però necessiten d’una certa dinamització perquè siguin viscuts com processos col·lectius útils i positius. En especial si només hi ha una candidatura.
Per això, com la meva és la única candidatura a la Presidència d’ICV del Baix, la meva voluntat és intentar que el procés de “campanya interna a la presidència” que ara tot just comença, sigui més aviat un procés de debat obert sobre la nostra comarca i la nostra organització.
Us plantejo doncs, un procés de debat més centrat en com ICV aporta cada cop més al Baix Llobregat, i en com construïm un equip d’homes i dones implicats/des en fer-ho possible, que en debatre sobre els defectes i virtuts del candidat.
Aquestes són, per tant, unes primeres notes, unes primeres opinions personals, per orientar aquest debat.
Crec que el primer que hem de fer com organització és fer un bon diagnòstic de la nostra comarca. ICV del Baix Llobregat, tenim l’obligació de conèixer i tenir opinió sobre les fortaleses, les debilitats, les oportunitats, i les amenaces de la nostra comarca, ahir, avui i demà.
La preparació d’aquest petit escrit, s’ha anat intercalant a la meva taula amb molts altres temes d’actualitat política i d’activitat d’ICV, que per coincidents en el temps m’han ajudat a actualitzar, en part, la meva visió de la comarca.
En primer lloc l’impacte continu i directe de la crisi en moltes empreses de la nostra comarca, i per tant en molts treballadors i treballadores, que veuen com perden la feina, i com la seva família queda en situació de vulnerabilitat. Aquesta crisi al Baix Llobregat posa de relleu la necessitat d’ una reflexió general que apunti a un nou model de generació d'ocupació i activitat econòmica sobre noves bases que contribueixi a l'equilibri social i ambiental, però també la necessitat de reforçar molts dels serveis públics que existeixen, i en especial els de benestar social.
En segon lloc, no hem de deixar de valorar els efectes de les ventades en molts municipis del Baix Llobregat, ja que han deixat al descobert una comarca mal cosida, amb dèficits importants d’infrastructures i serveis, i plena d’un urbanisme insostenible, que requereix de noves estratègies d’intervenció pública.
I finalment, l’aniversari dels 30 anys d’Ajuntaments democràtics que estem preparant des de moltes de les nostres organitzacions locals, ens ha de servir tant per sentir-nos orgullosos/es de la trajectòria de la nostra organització com alhora per fer visible la utilitat d’un projecte com el d’ICV en situacions de dificultat social i política com la que vivim avui. 30 anys després hi ha molts problemes del món local per resoldre, els nostres municipis poden ser millors, i ICV, com o fou el PSUC al 79, és i serà clau.
Com us deia des d’aquell dia de fa quasi 15 anys, he tingut l’oportunitat de conèixer la meva comarca, la meva organització, i la seva gent. Però el més important és que he tingut l’oportunitat d’aprendre molt de molta gent de la nostra organització.
Aprendre és un procés col·lectiu i transformador, i jo he après i continuo aprenent de la gent de la meva ciutat, de Cornellà. També, he après dels anteriors presidents comarcals, i membres de la direcció comarcal, d’alcaldes, regidores i regidors. Però sobretot, he après i vull continuar aprenent, dels companys i companyes de totes les nostres organitzacions, des del Prat a Torrelles, de Castelldefels a Olesa, de joves, de dones, i d’Economia i Treball. He après de tota la gent d’ICV que cada dia fan un sacrifici personal mai prou reconegut per millorar la nostra societat i la nostra comarca.
Poder treballar, debatre, i discutir alguna vegada, amb molts i moltes companys/es d’ICV, és i serà enriquidor i demostra que ICV del Baix té energia, té vida, té espai polític i social.
Per això justament, per seguir treballant i aprenent, assumeixo el repte d’intentar continuar la feina d'en Lluís Moreno en la presidència d’ICV a la comarca, i us prometo que si em doneu el vostre suport això és el que intentaré seguir fent; treballar per ICV i per la nostra comarca.

Arnau Funes Romero, candidat a la presidència d’ICV Baix Llobregat

Comentaris