Els 8.000 milions de Zapatero a Cornellà

El president Zapatero va presentar (o es va treure del barret) fa uns dies un REIAL DECRET LLEI PEL QUAL ES CREA UN FONS EXTRAORDINARI D’INVERSIÓ PÚBLICA EN L’ÀMBIT LOCAL. Toma!
O el que és el mateix, s’ha previst que l’estat financi en 8000 milions d’euros les obres dels Ajuntaments. Bona pinta, no?
Ara anem amb la lletra petita, perquè sempre hi ha lletra petita !
Els diners, que encara no se sap d’on surtiran, són per finançar obra pública de nova planificació i que generi ocupació. Han de ser obres no previstes pels Ajuntaments en els pressupostos de 2009, i han de ser d’execució immediata: La quantia màxima de l’objecte de l’obra no ha de superar 5 milions d’euros (IVA inclòs). Les obres han de començar entre l’11 de gener i el 13 d’abril de 2009 i han d’estar finalitzades, com a màxim, durant el primer trimestre de 2010. Demà passat com qui diu.
Què és pot fer amb això? De tot. Rehabilitació i millora d’espais públics urbans o promoció industrial. Equipaments socials, sanitaris, educatius, culturals i esportius o infraestructures de serveis bàsics en la xarxa viària, de sanejament, d’enllumenat, de telecomunicacions i supressió de barreres arquitectòniques. Protecció del medi ambient, la prevenció de la contaminació, gestió de residus urbans i les orientades a impulsar l’estalvi energètic. Conservació del patrimoni municipal i patrimoni històric. Xarxa d’abastament d’aigua potable, tractament d’aigües residuals o gestió de residus urbans. Prevenció i servei d’extinció d’incendis. Promoció de la mobilitat sostenible urbana i millora de la seguretat vial. Promoció del turisme.
I que farà Cornellà? A Cornellà ens podria arribar a toca quasi 15 milions d’euros que podrien utilitzar-se per millorar la ciutat en molts dels aspectes. Segur que totes i tots tenim idees i proposaríem coses.
El problema és que amb els marges de temps i amb les condicions que és plantegen, serà difícil presentar projectes consensuats i planificats de forma participativa. Així que es farà el que l'alcalde digui o tingui amagat en un calaix, com sempre.
Ja us aviso. Actuacions com la reforma integral de Can Bagaria, el cinema PISA, o la construcció d’equipaments deficitaris a la ciutat com noves escoles bressol i centres cívics als barrris de centre i riera, per posar un exemple, no és podran fer.
En resum, que a veure quants milions dels 8000 que ha promés Zapatero acaben arribant als municipis.

Digueu-me escèptic, però de moment això és una altra bola de fum del prestidigitador Rodriguez Zapatero.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada