En temps de crisi, cal recuperar la política. També la política local.

Molts seran els diagnòstics de la crisi que haureu sentit i llegit els darrers mesos, molts els debats macroeconòmics entre estats, transnacionals, experts econòmics i bancs, sobre le control dels mercats financers, els tipus d’interès o qüestions similars.
No hi insistiré més. Només vull recordar a tots aquells que ens titllaven d’intervencionistes, que avui més que mai s’està demostrant la importància de la política per garantir el benestar col·lectiu. Tot sembla indicar, que, tot i que ningú ens ho dirà, la gent d’ICV teníem raó.
És evident que estem en una crisi global, que requereix de receptes globals, però també és hora de trobar receptes des de l’acció política local.

Perquè a les ciutats com Cornellà viu la gent treballadora, la gent que ho està passant malament per culpa del model econòmic, i d’una dreta neoliberal i d’una esquerra socioliberal que han venut el territori, els municipis, durant la bonança de la construcció, i que ara encara no saben que fer.
Ja vaig dir fa uns dies que a les nostres ciutats, als nostres pobles, cada cop es nota més la crisi, que les famílies cada cop tenen més problemes per arribar a final de mes.
Per això en temps de crisi hem de tornar a fer diagnòstics dels nostres pobles i ciutats el més reals possibles i sobretot hem de fer propostes el més útils possibles.
Útils sobretot per les famílies. Per les famílies de tot tipus, visquin on visquin, però en especial d’aquelles més desafavorides. Ho està fent l'Ajuntament de Cornellà? Ho fan els pressupostos de 2009?
La prioritat ha de ser l’ocupació i l'habitatge. No podem acceptar que cada cop hi hagi més famílies sense cap membre ocupat (Ja n’hi ha 700.000 famílies així a tot l’estat, i la cos ava pujant) i amb dificultats per mantenir el seu habitatge.
Lamentablement les polítiques actives d’ocupació, no serviran de res si no s’innova, i a Cornellà no s'innova. Aquí tenim un repte important de ciutat.
Però compte, perquè tampoc hem d’acceptar els girs populistes que molts governs locals estan fent aquests mesos, prometent reducció de taxes, ajuts i prestacions en generals
Si, hem d’intentar rebaixar els costos de vida de la gent, però no a costa de rebaixar la qualitat dels serveis públics.
Hem d’estar especialment sensibles a implantar mesures per aquells col·lectius que viuen la crisi de forma tangencial o indirecta però que la pateixen igual o més: la infància i la gent gran.
La gent d’ICV-EUiA-EPM som tossuts/des de mena, i no amagarem el cap sota l’ala en aquesta situació, ni buscarem culpables en altres lloc, ni ens traurem del mig. Cadascú des de les nostres responsabilitats segur que hi posem hores i idees per trobar receptes i solucions. Ara és temps de política, també de política local.

Comentaris

  1. Trobo aquest post més propi d'abans de la caiguda del mur de Berlín que de l'any 2008. L'afirmació "dreta neoliberal i d’una esquerra socioliberal" comença ja a cansar. Aquest suposats neoliberals i socioliberals han portat que actualment tinguem aquest nivell de vida, que no es pot comparar amb el de temps enllà. Quin era el vostre model? Què és el q volieu implimentar? Durant molts anys els dos grans models van estar enfrontats i un dels dos va caure a l'any 1989. En moments en què el nostre sistema està fent correcions, enretirar la vostra capa verda per mostrar la vermella de sempre no us ajudarà; ni a vosaltres com a partit ni als ciutadans que necessiten mesures més sensates.

    ResponElimina
  2. Doncs jo trobo que el teu comentari no es normal per a un noi jove com tu! Encara penses que ICV representa el règim comunista d’abans de la caiguda del mur? Si així ho penses et recomano que agafis les bases d’ICV i li facis una ullada perquè estàs molt però que molt desactualitzat!! Ah i en referent a les capes ja t’ho aclaro: mai amaguem cap de les tres capes perquè estem igual d’orgullosos de totes: la roja, la verda i la violeta!!

    Però el més preocupant és el fet que defensis la dreta neoliberal i l’esquerra socioliberal només dient que gràcies a elles hem aconseguit nivells de vida mai coneguts. Em pots explicar quin és aquest nivell de vida? És la societat del 10,8% d’atur, és la societat del 19% de població en risc d’exclusió social o és la societat en què més de la meitat dels espanyols no arriben a final de mes? O potser, és la societat en què els joves no ens podem emancipar perquè la precarietat laboral que patim, juntament als desorbitats preus de l’habitatge que han aconseguit aquestes polítiques tan bondadoses que defenses O millor perquè no els hi expliques a tota aquesta gent quines són les bondats aquestes que propugnes sobre el neolibralisme?
    Segurament des de la teva posició és fàcil veure aquest nivell de vida però et recomanaria que baixessis del núvol i toquessis de peus a terra perquè t’asseguro que les politiques neoliberals i socioliberals només han aconseguit ofegar encara més les classes populars, sota la capa roja aquesta que tu tant critiques!! T’asseguro que la pobresa no ha disminuït sinó que simplement ha canviat de formes, i que a més i en moments de crisi com l’actual, aquesta pobresa s’extén a un major gruix de la població. Mira les estadístiques, dona’t una volta pels barris populars i veuràs quina és la realitat de la societat en la que vius!! I si no la vols veure, no facis afirmacions tan contundents sobre allò que no coneixes!!

    ResponElimina
  3. Els que han venut el país, Espanya, Catlunya i també Cornellà, són també la gent que tenien quatre terres i les van vendre a especuladors i es van forrar. Els que van construìr molts dels blocs de pisos de Gavarra, Sant Ildefons o Riera per vendre-li a la població que immigrava a la nostra ciutat. Pisos de merda a preus d'or, que ara, més de trenta anys després, s'han tornat vendre a preu d'or als fills o als nets d'aquells que van immigrar.

    ResponElimina
  4. Sobre el nivell de vida que tenim, crec que en Jordi s'equivoca. Si ara en general tenim més poder adquisitiu, però també estem molt més endeutats. Els meus avis van pagar el pis en menys de 10 anys, els meus pares en menys de 15, jo trigaré quasi 40. El meu avi posava un 10% del seu salari per pagar el pis, el meu pare el 20 i jo el 40% comptant que treballem la meva companya i jo!

    ResponElimina
  5. Tenen més pòder adquisitiu els que ho tenen, i no crec que la major part de vídues,pensionistes "normalets", el tinguin.

    Manel, no sé com ets de jove i comparteixo aquesta progresió que fas.Alguns i algunes de nosaltres pensem que els nsotres fills i filles ho tindran encara pitjor. ¿Quant hauran de pagar del seu sou per tenir un habitatge si no fem quelcom ràpid i contundent?

    Com hem pogut viure en aquesta mena de "limbo" financer, amb "diners virtuals" que volten pel món "de má en má", que existeixen però que no hi són, què venen i van però ningú sap en quina quantitat??

    Són certes totes aquestes coses que escoltem aquets dies??

    Estamos tontos, o què?

    A l'ànonim m'agradaria recordar-li que a més a més de la situació que pintes pels barris com Sant Ildefons, estan totes aquelles persones, propietaries de pisos de merda, que s'estan fent d'or lloguant habitacions de merda per una forma de viure de merda. Y aquesta gent no és desconeguda, ni està molt lluny de nosaltres. De fet, molts van ser també immigrants econòmics. I si no, com s'enté?

    ResponElimina
  6. He estat llegint en diagonal els vostres comentaris. No puc respondre a tot, així que m'ho guardo per d'altres dies que tingui una mica més de temps.
    T'he fet cas Javier, i m'he dedicat a mirar els estatuts. He trobat el següent:

    La coalició d'ICV-EUiA, està formada per un conjunt de petits partits que formen aquestes sigles. En concret, el partit EUiA, format pel Partit dels Comunistes de Catalunya, el PSUC viu, el Partit Obrer Revolucionari i tants d'altres, tenen uns idearis ancorats a principis del segle XX amb tics, que sota el meu modest punt de vista, sobrepassen la ratlla constitucional.
    L'elegit és el Partit Obrer Revolucionari (POR). Tot seguit mostro l'article primer dels Estatuts d'aquest partit, és a dir, l'espina dorsal que vertebra aquest partit:



    Article 1
    El Partit Obrer Revolucionari (POR) lluita per agrupar el conjunt de l'avantguarda obrera de l'Estat espanyol sota els principis del socialisme, la supressió de l'explotació del treball assalariat i la instauració, en darrer terme, d'una societat de productors i productores lliures, el comunisme. Per aquest motiu, el POR defensa la dictadura del proletariat, és a dir, la presa del poder polític per part de la classe obrera expropiant la burgesia i destruïnt l'Estat a través de la insurrecció armada, amb l'objectiu d'instaurar un règim republicà fonamentat en els Consells Obrers i en un govern d'obrers i camperols.

    Aquest és un partit amb el que us presenteu a les eleccions del Parlament de Catalunya. No dic res més, n'hi ha suficient respecte a què diuen els vostres propis estatuts.


    A l'anònim li contesto que fa 100.000 anys un Neandertal va especular pq una pedra de sílex servia com a arma, i la va vendre per dos conills, i al qui la va vendre, la va tornar a vendre per 3 conills...Ultratge! Un Neandertal va especular amb el menjar d'un altre! Sempre hi ha hagut especul·lació i el mercat s'encarrega de posar les coses al seu lloc. Quan de contents estaven els propietaris del pis de tota la vida dient q el seu pis valia 300.000 €! Ara cau, pq hi ha excés de pisos, i d'aquí un temps estaran més barats, i haurà oportunitats per comprar pisos. És un cicle..i la bombolla s'està desinflant. El problema és totes aquelles persones que han comprat pisos per sobre de les seves possibilitats. I el tema de la VPO, vaig llegir q la CCAA de Madrid treurà pisos de VPO a 300.000 €! Us imagineu veure un pis a preu de mercat inferior a VPO? Doncs això pot passar aquí, i més ràpid del que ens pensem.

    Segueixo contestant en un altre moment. Estic content que hagi pogut generar debat en el bloc de la participació ciutadana.

    ResponElimina
  7. L’intent ha estat bo, però no cola Jordi!!
    Els estatuts que t’hauiries d’haver mirat són els d’ICV, ja que tu estas responent a un blog d’un regidor d’ICV. I el primer article d’ICV diu així (t’ho paso per a que no ho hagis de buscar):

    Article.1 Iniciativa per Catalunya Verds és una formació política democràtica, catalana, d’esquerres, municipalista, d’homes i dones que fan seu el patrimoni i la història del PSUC, de l’ENE, de l’ecologisme polític i del feminisme, compromès amb totes les persones que volen transformar el món i que compleixen els valors de la justícia social, la pau, la igualtat, la radicalitat democràtica, la llibrertat i la solidaritat.

    Com pots observar això no te res a veure amb el que tu apuntaves, i si vols t’excplico el perquè: ICV manté una coalició amb EUiA, però com tu bé saps no és requisit indispensable que dues formacions politiques que es coaliguen tinguin exactamente, fil per randa, les mateixes idees; sinò que simplement compartiexen una visió comuna de la societat i un projecte comú per a aconseguir transformar-la.
    O es que Convergència és ideológicamente calcada a Unió?


    I en segon lloc Jordi deixam que et digui (ja que has estat tu qui ha tret el tema) si penses que el POR (Partit Obrer Revolucionari) sobrepasa la ratlla constitucional, avisis si us plau al grup municipal de CiU a Cornellà perquè governen amb EUiA i per tant, també amb el POR.

    Pel que fa a la resta suposo que és difícil d’assumir des d’un punt de vista neoliberal, sobretot en els moments en què ens trobem: el model neoliberal ha fracassat, i ara els més liberals demanen a crits aquella intervenció del poders públics que tant havien criticat no fa gaire!!

    No cal que doneu la raó a ICV, només volem que entre tots apostem per un nou model més just i solidari amb les clases populars!!

    ResponElimina
  8. Oh, Jordi!, tant de bo hi hagués una altre vida en la que et reencarnessis en un pobre ciutadà d'alguna de les molt liberals repúbliques que en el món hi són, Ruanda, El Salvador, Bangla Desh..., etc., per gaudir d'aquests nivells de vida que ens ha concedit aquest sistema.

    ResponElimina
  9. Celebro que facis referència als Estatuts d'ICV, però no estan disponibles als ciutadans. És típic la transparència cap a la ciutadania (així com també la participació ciutadana permesa en alguns blocs). No puc contrastar el que dius javier, em sap greu. Pel que fa a les aliances, com comprendreu, nosaltres anem amb Unió, però diria que en els estatuts diu alguna cosa semblant a imposar per la violència un ideari. Jo podria mig assumir l'ideari d'Unió, però no sé si vosaltres assumirieu el del POR. No canvieu de tema. Es governa amb el PSC, no amb una sra. regidora que va trencar un acord ICV-EUiA i ara alguns la deixen de banda. Una cosa és t'haguis de menjar algú que rega un jardinet comunista a l'Ajuntament a presentar-te a unes eleccions amb un partit com el POR! Si us plau, siguem seriosos!
    Del tema neoliberal: cap liberal autèntic ha demanat l'actuació del govern...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada