Cap als pressupostos de 2009

El ple de l'Ajuntament de Cornellà del proper dijous serà més llarg de l'habitual. Es debatran algunes mocions, les ordenances i els pressupostos municipals per l'any 2009.
Ara fa uns dies que les diferents àrees de l'Ajuntament ens van presentar els pressupostos per l'any vinent. Sense masses novetats i amb alguna reducció per la crisi. Quan dijous el govern de PSC, CiU i PCC els aprovin us els penjarem al web d'ICV. Tindreu un mes per presentar al·legacions.
Nosaltres segur que presentarem al·legacions a les ordenances municipals (taxes i preus), als impostos vamos. No crec que votem a favor dels pressupostos. Suposo que a aquestes alçades ningú ho esperarà. Ni l'alcalde, ni les regidores i regiodrs del govern, ni les treballadores i treballadors de l'Ajuntament, ni la ciutadania de Cornellà.
El tracte que han rebut les propostes, els precs, les preguntes, els suggeriments que tant l'Elisa Corral com jo mateix hem fet al govern municipal durant aquests 18 mesos d'oposició justifiquen per si sol que no volguem sentir-nos corresponsables d'aquesta manera de governar.
Perquè els pressupostos són un projecte de com es vol governar la ciutat, i els pressupostos de Cornellà deixen força a les clares algunes maneres de fer que nosaltres no compartim.
Ja es sabut que no compartim la mateixa manera d'entendre la participació, nosaltres haguèssim debatut les inversions municipals amb la ciutadania. O almenys ho haguèssim intentat.
Tampoc podem compartir la política educativa municipal, ni com s'ha planificat l'educació ni com funciona el servei d'escoles bressol municipal. Ni com s'hi accedeix, ni com es gestiona, i ni molt menys perquè s'externalitza. Per altra banda la promoció de l'escola pública que fa el govern municipal està molt lluny del que li toca a una ciutat com Cornellà.
Les accions de medi ambient i sostenibilitat s'han congelat i fins i tot retallat. És evident que només la Carme Romero s'ho creia. Un cop ja no està ICV governant la cosa va cap enrera.
Fa 25 anys que la política de joventut és la mateixa a Cornellà. Algun suport petit als esplais i alguna oferta d'oci. Què pasa amb la quantitat de gent jove que està engreixant l'atur, o els que no poden accedir a un habitatge?
Res nou en ocupació o en serveis socials. Petits projectes destacables, fruït de les ganes dels equips tècnics, però res potent i novedòs. Perquè volem un fons anticrisi si no s'amplia realment les propostes d'ocupació i els ajuts familiars.
Tampoc creiem que la política d'habitatge hagi estat la millor, no és la que necessita Cornellà, el lloguer ha arribat tard i malament, mentre les promocions privades i públiques han permés guanyar molts diners a alguna gent. El 0'7 en cooperació al desenvolupament. És un cul de sac on tot computa i on es gasten més diners en fires que en enviar diners a als pobles del sud.
I finalment una novetat. Crec que estem aprovant uns pressupostos en fals. Les treballadores i els treballadors municipals estan en plena lluita per una millora de les seves condicions de treball que creiem és justa i urgent en gran mesura. Probablement dijous el conflicte no estigui ressolt, per tant més aviat o més tard caldrà modificar el pressupot per integrar un increment de les despesses de personal que s'acabaran pactant.
Bé crec que us he donat arguments per entendre que farem dijous, que us sembla a voslatres?

Comentaris