Un any generant alternatives, un any d’oposició a Cornellà (I)


Fa unes setmanes es va complir el primer any de mandat de l'Ajuntament de Cornellà, i d’Antonio Balmón com alcalde. Ara fa un any doncs, que ICV vam decidir que després de 8 anys de col·laboració amb el PSC en el govern municipal, el nostre paper era estar a l'oposició.
ICV vam intentar transformar la manera de treballar de l’Ajuntament des de dins, des del govern. Vam posar en marxa del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de Cornellà, i vam ajudar a modernitzar els Serveis Socials municipals. Vam intentar que les principals actuacions de ciutat es concretessin amb pactes polítics i ciutadans, treballant des de la planificació participativa, no des de l’oportunisme i el clientelisme.
Des de fa un any, ICV defensem tot això des de l’oposició. Hem traslladat a l’Ajuntament les nostres propostes però també les de les persones, les entitats que ens ho han demanat, i hem intentat mediar, amb èxit relatiu, en conflictes que viu i ha viscut la ciutat com el de les escoles bressol, el de l’empresa de neteja d’edificis municipals SELSA, o el del conveni del personal de l’Ajuntament.
Malauradament però, propostes com fer un Pla de mobilitat de Cornellà, modernitzar la web municipal i el Cornellà Informa, o que la ciutat participi en el disseny de la Festa Major i de futurs equipaments com Can Bagaria, no han estat recollides per l’Alcalde.
En qualsevol cas, aquest primer any ha deixat clar algunes coses:
El govern municipal va sobrat, però perquè té sobrepes. Cornellà fa 21 anys que té majoria absoluta socialista, i les majories absolutes, en política i en la vida, no són bones, i quan fa tants anys que duren, perverses.
A Cornellà pensa i decideix l’alcalde i això tampoc és bo, per molt intel·ligent que sigui aquest alcalde. Pocs regidors tenen autonomia, i el paper dels seus socis de govern (CiU i PCC) és absolutament residual. Una ciutat de quasi 90.000 habitants segur que te altres persones amb propostes, idees i ganes de participar, no?
Cornellà té problemes, que la crisi agreujarà, i a l’Ajuntament sobra prepotència i falta diàleg, humilitat i cintura política per acceptar les visions dels altres, per innovar des del debat i el consens, per modernitzar l’ajuntament i millorar Cornellà.
Queden tres anys per veure un canvi. Mentrestant ICV continuarà amb aquesta oposició constructiva, generant alternatives i amb l’esperança que la saviesa ciutadana no torni a engreixar la majoria de l’actual alcalde.

Comentaris