Si els bancs reconeixen que han aumentat els beneficis


Dimecres al diari Público es publicava: La gran banca gana un 16% más en plena crisis. Es uno de los sectores que mejor capea el temporal, con más negocio y con contención de costes.

http://www.publico.es/estaticos/pdf/30072008.pdf
I algú li sorprèn? D’entrada és bastant evident que hi hagi crisi econòmica més o menys profunda les famílies hem de pagar deutes, i en algun lloc hem de tenir els diners no?
En segon lloc, tot i que molts bancs i caixes tenien interessos en les principals immobiliàries del país, poc a poc es van anar desprenent de totes aquelles operacions de risc que havien fet en d’altres moments, vamos que els Botín ja fa alguns mesos que van deixar sols al “pozeros” i al Martins en el negoci del totxo. Han invertit els nostres diners en altres llocs...
Avui es venen la meitat de pisos que fa un any i els interessos pugen. Els bancs però cobren els préstecs cada mes, de moment, i si no es dispara la insolvència i la morositat.

No seré jo però qui em preocupi del gremi del totxo en excés. Tret de les treballadores i treballadors que estan amenaçats d’atur o directament a l’atur, no em preocupa que els promotors que han arruïnat a les famílies i han destrossat el territori ara ho passin malament.
Per desgràcia, la nul·la inversió en maquinària, equips, tecnologia, investigació i capital humà que s’ha fet en l’època de vaques grosses, ens ha fet ser un país massa depenent de la construcció i el turisme.
Què fa Zapatero? Perquè amb el pla de xoc que ha aprovat de moment no ens diu que fem els que vam comprar un pis fa menys de 5 anys i aviat veurem com el valor de mercat del nostre immoble és menor que el que ens queda per pagar d’Hipoteca. O sia que si ens estrenyen els deutes vendre’s el pis ja no és la solució...
Si els costos pugen, els salaris han de pujar, aquesta és la solució. No es pot parla de contenció salarial quan el 20% de la població espanyola és pobre, i la majoria d’aquest reben pensions i prestacions ridícules.
Però tots contents que els bancs continuen guanyant diners...

Comentaris