Primeres reflexions després d’una dura nit electoral

Primera Reflexió. Començo per on comença tothom: Alegrar-me per l’elevada participació i felicitar al guanyador, el PSOE. Fet.
Us penjo l’enllaç als resultats globals http://www.generales2008.mir.es/99CG/FTOP.htm

Segona reflexió. L’estat està cada cop més bipolaritzat, mai en la història de la democràcia els dos partits principals (PP i PSOE) havien tingut tant pes sobre el conjunt del congrés. A hores d’ara tenen 322 dels 350 diputats i diputades, per tant suposo que ara els grans grups d’interessos econòmics que mouen els fils estaran més contents. Ha costat molts diaris, molts minuts de telenotícies, anar esborrant les alternatives...
Tercera reflexió. Han decidit les ciutadanes i ciutadans. Al final, qui de veritat ha decidit han estat els votants, per sobre d’apagades, de lleis hipotecaries, de RENFE, de bloqueig de les rodalies... El vot ha posat a cadascú al seu lloc, per aquesta vegada. El vot individual, lliure, del que cadascú de nosaltres som propietaris, i no els partits. El vot, útil o no, és el que al cap i a la fi ha decidit el proper congrés.

Quarta reflxió. Alguns comentaris sobre els resultats. ERC i IU-ICV em perdut molt suport. Hem perdut les eleccions i no hi ha res a dir. Ara, la llei electoral ens castiga a la gent d’IU-ICV més del que és admissible. 960.000 vots i només 2 diputats?! I amb aquest congrés a veure qui canvia la llei electoral!!
En qualsevol cas un té la sensació que l’alternança, que no l’alternativa sembla que és al que està abocada la nostra democràcia.... Ara governo jo una temporada, després tu, però sense tocar massa el “sistema”, sense transformar, que així ja ens va bé a tots dos...

Cinquena reflexió. Estic molt decebut, lamentablement s’han complert les meves pitjors prediccions de sociòleg electoral aficionat. En general, no tinc la sensació de que l’electorat ens hagi castigat, més aviat que ha optat per votar en clau de presidenciable, no?
Ja fa uns dies que he anat dient als votants de Cornellà que em deien que advocarien pel vot útil, el del PSOE, que a la província de Barcelona, amb la llei d’hondt a la mà, i amb les enquestes que s’estaven publicant, els darrers diputats de la circumscripció ens els jugaríem el PP i ICV, i així ha estat. Les dades d’avui donen un diputat a CiU que segurament acabi en mans del PP pel pes que aquesta opció té en el vot de l’estranger. ICV, i no el PSC erem qui estàvem més a prop d’aconseguir aquest diputat. El vam tenir durant bona part de l’escrutini fins al 94% del vot escrutat, però al final ens han faltat poc més de 1000 vots.!! Una llàstima, una diputada menys per l’esquerra, i aquesta vegada gràcies a les crides al vot útil de la senyora Chacón. Però potser preferien que fos de CiU o del PP, potser si...

Sisena reflexió. Com governarà Zapatero? Té 169 diputats/des, li falten 7 per la majoria a on els buscarà? Ara per ara CiU (10 o 11), però els seus socis en altres llocs també donen 7 (ERC+ICV+IU+BNG=7), En breu ho anirem comentant.