El reconeixement de Cornellà a les lluitadores i lluitadors contra el feixisme haurà d’esperar

La majoria del govern municipal de PSC-PSOE i Convergència i Unió va desestimar en el passat ple de Febrer una moció del nostre grup (ICV) per agilitzar el reconeixement de la ciutat a un seguit d’homes i dones de Cornellà que van morir o patir presó i exili per lluitar contra el feixisme.
El nostre objectiu era recordar al conjunt de grups de l’Ajuntament que al final del passat any 2007 el Congrés i el Parlament de Catalunya van aprovar lleis de memòria històrica i del memorial democràtic que permeten la retirada de símbols franquistes dels espais públics i les façanes. I per tant, que creiem que en un Consistori on hipotèticament hi ha una majoria d’esquerres tant important, és el moment per promoure la retirada de plaques falangistes, noms de carrers i similars de la nostra ciutat com vam acordar fa quatre anys (gener 2004).
I sobretot recordar també que el febrer de 2001, el Ple municipal va acordar per majoria absoluta “posar el nom de Numen Mestres (cornellanenc afusellat) a un carrer, com homenatge a totes aquelles persones que també van patir l’exili, van ser afusellades i represaliades pel franquisme”. Alhora, que el març del mateix any 2001, també mitjançant un acord unànime del ple, i a proposta del Consell de la Dona, es va acordar afegir a aquest nom el de les dones Maria Anfruns, Carme Forgas, Teresa Giralt i Trinitat Molas per la seva significació sociocultural amb la ciutat.
Ja han passat 7 anys i cap té en aquest moment uns espai de record a la ciutat. Quants carrers i places noves té Cornellà des de febrer del 2001?
El PSC-PSOE va defensar el rebuig a la nostra moció per la precipitació amb què la presentàvem, i donant a entendre que no seria just posar el nom d’una persona quan hi havia hagut moltes dones i homes que havien participar en la lluita antifranquista. Però si ja està aprovat! No demanem res de nou!
No volem fer comparacions injustes, però en el mandat anterior l’Ajuntament va posar diversos noms a carrers i places, tot i que persones que es proposaven no tenien cap relació amb Cornellà i que s’estaven incomplint els acord del ple que us he explicat.
En qualsevol cas, avui, salvant les distàncies, Ernest Lluch, Joan Pau II, i ciutats i pobles de la resta de l’estat, són nous noms del carrerer de Cornellà.
Recordo que el dia que vam aprovar el nom d’Ernest Lluch, l’Alcalde, ens va retreure de forma contundent, que les nostres reticències eren perquè en Lluch era socialista.
Res més lluny de la realitat, hi vam votar a favor, però si seguim el seu raonament, no serà que ara el PSC s’oposa, o no té presa, perquè els acords que exigim es compleixin recullen noms del PSUC?
Ja és hora que el reconeixement de la lluita per la democràcia estigui per damunt del sectarisme dels partits, no? Ja fa quasi 70 anys que va acabar la guerra civil, quant més caldrà esperar?

Comentaris