Pressupost 08: El perquè de tot plegat

Ara ja fa uns dies que el pressupost de l’Ajuntament pel 2008 està aprovat pel PSC, CiU i EUiA. Aquests pressupostos no són una bona noticia per Cornellà. Per nosaltres el pressupost té molta importància, no és un simple tràmit administratiu, ni és un tema exclusivament econòmic. El Pressupost és l’expressió numèrica d’una voluntat política. Es la plasmació del programa de govern municipal. Per això ens sembla especialment greu que essent aquest el primer pressupost del mandat, aquest no hagi vingut acompanyat d’un major treball d’explicació i debat, d’un major treball participatiu i d’un Pla de Mandat; Barcelona ho fa, per què no Cornellà?
Cal repensar Cornellà, el seu territori i els seus serveis. En municipi petit com Cornellà cada pam és or i ha d’estar ben emprat. Una intervenció sobre el territori no té volta enrere, no es pot recuperar un terreny que s’ha urbanitzat o un edifici que s’ha enderrocat. Cal refer la política d’habitatge. No és assumible que una de cada dues famílies de Cornellà que busquen pis hagi de marxar de Cornellà.
Cal innovar en polítiques socials, en polítiques educatives, en polítiques culturals, en polítiques esportives i també i sobretot en política de participació ciutadana. Sabem que al grup majoritari, al PSC, no li agrada comprar-se amb els municipis dels voltants, però les ciutadanes i ciutadans de Cornellà si que ho fan, i malauradament Cornellà no surt massa ben parada en cap de les comparacions. En que destaca Cornellà? En centres comercials?
Aquests pressupostos tenen algunes fotos que no ens agraden. Les despeses de Comunicació són tant grans com les de patrimoni cultural i biblioteques, i molt més que les de dinamització de famílies (polítiques de família). En general creiem que hi ha molts programes i projectes, de totes les àrees, que funcionen per inèrcia, que fa massa anys que funcionen per inèrcia. Quina innovació hi ha hagut en el departament de Cultura en els darrers 10 anys?
Cal resituar la política de subvencions a les entitats, han de ser més objectives i més justes, no pot ser que tothom sàpiga que rebrà abans de presentar la sol·licitud!. No haurien de fer-se convocatòries tècnicament avaluables?
Cornellà té algun equipament de primera divisió, potser fins i tot sobredimensionat pel que és la nostra ciutat (Auditori, Parc Esportiu, ara el Citilab) però te dèficits importants d’equipaments de proximitat, equipaments de categoria molt inferior, com els centres cívics o les escoles bressol i de primària. Què és prioritari?
ICV hem estat parcialment corresponsables dels darrers 8 pressupostos. Des del govern de Cornellà hem plantejat aquestes i altres qüestions, però malauradament molts dels nostres plantejaments han quedat perduts en els debats interns, potser avui s’entendrà millor perquè ICV no hem acceptat tornar al govern i estem a l’oposició. Cornellà pot ser millor, i per això defensem un altra manera de treballar des de l’Ajuntament, més transversal i participativa. I per això votem en contra d’aquests pressupostos.

Comentaris