El darrer pam verd de Cornellà

L'Ajuntament (EMDUCSA) ja té les mans lliures per decidir a Ribera Salines, ja és propietari en exclussiva dels terrenys que queden a esquerra i dreta de la rotonda l'entrada de Cornellà venint de Sant Boi. El darrer pam verd de la ciutat.
Quan feia pocs mesos que s’havia aprovat el Pla d’habitatge de Cornellà, el Ple municipal va debatre sobre un projecte de modificació puntual del PGM-76 als àmbits de Salines-Ribera, entre la rotonda de la carretera de Sant Boi i l’Avinguda Baix Llobregat i el riu, per tant una de les últimes reserves de sòl de la ciutat, que no s’havia inclòs en aquest. Aquest projecte instat per la Societat General d’Aigües de Barcelona, prové d’un conveni signat amb l’Ajuntament i EMDUCSA l’any 2001. Aquesta modificació pretén, bàsicament, mantenir la mateixa superfície en sòl urbanitzable, ja sigui de zona verda, d’equipaments i agrícola, però convertir la qualificació d’equipaments comarcals a locals. El nostre grup municipal ICV-EUiA va donar suport a aquest primer pas perquè suposava per una banda iniciar els acords del conveni i fer exposició pública, a grans traços, del que es vol fer en aquella zona; i per altra, perquè considerem que obtenir terrenys que fins ara són de reserva per les necessitats comarcals i passar-los a titolaritat local és un guany per la ciutat. És del tot justificat, lícit i fins i tot obligat que el govern local tingui capacitat de decisió sobre el seu territori.
La proposta del PSC és que en els terrenys d’equipament local recuperats, es construeixi habitatge de protecció oficial (VPO) ja sigui de promoció pública com privada en un total del 75% de la futura promoció. Els números finals estan per tancar però serà una operació urbanística d’envergadura, les primeres propostes parlen de més de 1500 habitatges protegits, els mateixos que té el barri d'Almeda, per això ICV creiem que cal abordar-la amb major transparència i sobretot sensibilitat, de la que en altres moments ha fet servir el PSC a l’Ajuntament.
Quines han estat les observacions del nostre grup d’esquerra roigverda? Bàsicament recordar que el territori és finit, que es possible compatibilitzar polítiques d’inclusió social i sostenibilitat, que es pot cobrir les necessitat d’habitatge que avui té la ciutat sense malmetre el poc territori de que disposa Cornellà. Per tant, no hi ha divorci entre fer habitatge protegit i social i fer-lo amb criteris de sostenibilitat, o sigui, preservant espais verds, sent curosos amb el medi natural, mantenir el criteri de ciutat compacta i de mobilitat sostenible i utilitzar materials i elements en la construcció que permetin l’estalvi de l’aigua i l’aprofitament de l’energia solar. També, hem recordat que, com els terrenys a Cornellà no abunden precisament, cal que en el següent pas, quan es defineixi molt millor que s’hi ha de construir allà, es facin tots els estudis que la ciutat mereix. Els informes ambiental, social i de mobilitat són preceptius en aquests tipus de projectes, i alhora donada la zona i la dimensió del projecte.
Cal treballar aquest projecte amb total obertura de mires i donar complerta informació a la ciutat de Cornellà. Per això apostem per la creació d’una Comissió tècnica i ciutadana per completar, millorar o esmenar, aquest ambiciós projecte que ha de canviar tota la fesomia de la porta sud de la ciutat, el barri Centre-Riera i l’espai proper al riu al seu pas per Cornellà.Aquest projecte és una oportunitat per la ciutat que no pot desaprofitar. Cal planificar amb rigor, cal comptar amb totes les opinions, cal preveure bé que necessitaran les ciutadanes i ciutadans que allà vagin a viure, cal en definitiva, governar la ciutat amb polítiques d’esquerres del segle XXI.

Comentaris